Australophis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Australophis
Status: Uitgestorven
Fossiel voorkomen: Laat-Krijt
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata
Onderorde:Serpentes
Infraorde:Alethinophidia
Superfamilie:Henophidia
Familie:Aniliidae
Geslacht
Australophis
Gomez, Baez & Rougier, 2008
Typesoort
Australophis anilioides
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Australophis[1] is een geslacht van uitgestorven slangen, dat leefde tijdens het Laat-Krijt (Campanien - Maastrichtien, 75-70 miljoen jaar geleden). De fossiele resten zijn gevonden in Zuid-Amerika (Argentinië).

Ontdekking[bewerken | brontekst bewerken]

De typesoort Australophis anilioides werd in 2008 benoemd door Raúl Gomez, Ana Baez & Guillermo Rougier. De geslachtsnaam betekent "zuidelijke slang". De soortaanduiding betekent "gelijkend op Anilius".

De overblijfselen van deze slang bestaan uit enkele wervels die gevonden zijn in de Allenformatie, in de provincie Río Negro. Het holotype is MML-PV181, een wervel gelegen vóór de cloaca. Toegewezen is specimen MML-PV 182-190, negen wervels die niet uit de staart komen.

Fylogenie[bewerken | brontekst bewerken]

De morfologische structuur van deze wervels doet sterk denken aan die van de huidige Anilius scytale, een Zuid-Amerikaanse slang die als een van de meest basale wordt beschouwd. Een andere soortgelijke vorm, Hoffstetterella, is bekend in iets recentere lagen (Vroeg-Paleoceen) in Brazilië. Het is daarom mogelijk dat deze drie vormen een monofyletische groep vormen die endemisch is voor Zuid-Amerika en zich in het Krijt onderscheidt van andere basale slangen als Cylindrophis ruffus en de Uropeltidae. Dit zou getuigen van een opmerkelijke diversificatie van basale slangen die al in het Laat-Krijt bestonden.