Azuurijsvogel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Azuurijsvogel
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
Azuurijsvogel
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Coraciiformes (Scharrelaarvogels)
Familie:Alcedinidae (IJsvogels)
Geslacht:Ceyx (Dwergijsvogels)
Soort
Ceyx azureus
(Latham, 1802)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Azuurijsvogel op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De azuurijsvogel (Ceyx azureus synoniem: Alcedo azurea) is een kleine ijsvogel die voorkomt in rijk begroeide gebieden met water in Australazië.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De azuurijsvogel is 17 tot 19 cm lang. De vogel heeft een oranjekleurige borst en buik en is diepblauw van boven. Er is een witte vlek op de zijkant van de hals en een kleine vuilgele of -witte vlek tussen het oog en de snavel. De snavel is zwart en de poten zijn rood.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Over de taxonomische status is geen consensus. De IOC World Bird List rekent de soort tot het geslacht Ceyx en beschouwt zes ondersoorten:[2]

De azuurijsvogel is een vogel van dicht struikgewas, bos of mangrove, altijd in de buurt van water en met nestelgelegenheid in de vorm van oevers waarin de vogel een nestholte kan graven. Dit kan zijn in kustgebieden of bossen met moerassen, plassen en beekjes tot op 1200 m boven de zeespiegel.

Status[bewerken | brontekst bewerken]

De azuurijsvogel heeft een enorm groot verspreidingsgebied en daardoor is de kans op uitsterven gering. Plaatselijk gaat deze ijsvogel in aantal achteruit. Echter, het tempo ligt onder de 30% in tien jaar (minder dan 3,5% per jaar). Om deze redenen staat deze dwergijsvogel (door BirdLife International Alcedo azurea genoemd) als niet bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN.[1]