Bannisteriet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door ErikvanB (overleg | bijdragen) op 19 jan 2016 om 19:22. (doen? - het kan ook met & shy; maar dat zal sowieso een koppelteken worden, dus kan je hem net zo goed meteen plaatsen - https://www.w3.org/TR/css3-text/#hyphenation)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Bannisteriet
Bannisteriet
Mineraal
Chemische formule KCa(Mn,Fe2+,Zn,Mg)21-(Si,Al)32O76(OH)16·4-12(H2O)
Kleur Donkerbruin tot zwart
Hardheid 4
Gemiddelde dichtheid 2,83 kg/dm3
Glans Hars
Opaciteit Doorschijnend
Splijting Perfect, [001] ; duidelijk, [???]
Kristaloptiek
Kristalstelsel Monoklien
Brekingsindices 1,544 - 1,612
Dubbele breking 0,0380 - 0,0450
Overige eigenschappen
Radioactiviteit Nauwelijks meetbaar; gamma ray-waarde is 11,93 API
Lijst van mineralen
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

Het mineraal bannisteriet is een gehydrateerd kalium-calcium-mangaan-ijzer-zink-magnesium-aluminium-silicaat met de chemische formule KCa(Mn,Fe2+,Zn,Mg)21(Si,Al)32O76(OH)16·4-12(H2O). Het fylosilicaat behoort tot de mica's.

Eigenschappen

Het doorschijnend donkerbruine tot zwarte bannisteriet heeft een harsglans en een perfecte splijting volgens het kristalvlak [001] en de splijting is duidelijk volgens een nog onbekend kristalvlak. De gemiddelde dichtheid is 2,83 en de hardheid is 4. Het kristalstelsel is monoklien en de radioactiviteit is nauwelijks meetbaar. De gamma ray-waarde volgens het American Petroleum Institute is 11,93.

Naamgeving

Het mineraal bannisteriet is genoemd naar de voormalige mineralenconservator van het British Museum of Natural History, dr. Frederick Allen Bannister.

Voorkomen

Bannisteriet is een zeldzame mica die gevormd wordt in metamorfe mangaan-zinkertsafzettingen. De typelocatie is de Banallt-mijn, Rhiw, Lleyn, Wales (Verenigd Koninkrijk), waar het in 1968 ontdekt werd. Het mineraal wordt verder onder andere gevonden in Lindesberg, Zweden en in Broken Hill in Australië.

Zie ook

Externe links

Zie de categorie Bannisterite van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.