Baobab

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Baobab
Afrikaanse baobab
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Malviden
Orde:Malvales
Familie:Malvaceae (Kaasjeskruidfamilie)
Onderfamilie:Bombacoideae
Geslacht
Adansonia
L. (1753)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Baobab op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Baobab of apenbroodboom (Adansonia) is een geslacht van acht soorten dikstammige bomen uit droge, warme gebieden. Zes soorten stammen uit Madagaskar, twee nauw gelijkende soorten uit het vasteland van Afrika en één soort uit Australië. De wetenschappelijke naam van het geslacht is ontleend aan de Franse natuuronderzoeker Michel Adanson.

De bomen worden 5 tot 25 m hoog en hebben een uitzonderlijk grote stamomtrek (diameter van de Afrikaanse baobab tot 11 m met een omtrek tot 34 m).

Tijdens het natte seizoen slaat de boom water op in de dikke stam om zo het droge seizoen te kunnen overleven.

De Baobab van Grandidier (Adansonia grandidieri), een van de zes Malagasische soorten, is de nationale boom van Madagaskar. Alle zes de soorten staan op de Rode Lijst van de IUCN.

De bomen kunnen erg oud worden. Afrikaanse olifanten eten de zachte bast van de Afrikaanse baobab. Onder meer bavianen en andere apen eten de vruchten. Daarom worden de bomen ook wel apenbroodboom genoemd.

Soorten[bewerken | brontekst bewerken]

In 2012 werd op grond van genetisch onderzoek vermoed dat er een negende soort bestond.[1] Deze werd Adansonia kilima of Afrikaanse bergapenbroodboom genoemd. Deze soort zou nauw gelijken op de Afrikaanse baobab. Later onderzoek toonde aan dat deze soort niet bestaat.[2]

Volgens een legende van de San is de boom voor straf door de goden uit de hemel op de aarde gegooid en op zijn kop terechtgekomen. Daardoor lijkt het alsof de wortels in de lucht steken en de kruin in de grond staat.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]