Bart De Wever

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bang.svg Dit is een oude versie van deze pagina, voor het laatst bewerkt door Arkangel lucifer (overleg | bijdragen) op 18 jun 2010 om 21:25. Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bart De Wever
Bart De Wever Kamer.jpg
Geboren 21 december 1970
Mortsel
Politieke partij Nieuw-Vlaamse Alliantie
Partner Veerle Hegge
Voorzitter van de Nieuw-Vlaamse Alliantie
Huidige functie
Aangetreden 2004
Voorganger Geert Bourgeois
Informateur
Huidige functie
Aangetreden 2010-
Voorganger Wilfried Martens
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Bart Albert Liliane De Wever (Mortsel, 21 december 1970) is een Vlaamsgezind politicus uit de provincie Antwerpen van België. Hij is partijvoorzitter van de Nieuw-Vlaamse Alliantie.

Biografie

Algemeen

De Wever is historicus van opleiding (licentiaat K.U.Leuven en UFSIA, aggregaat K.U.Leuven). Zijn oudere broer, Bruno De Wever, is een gerespecteerd historicus die doceert aan de Universiteit Gent. Als student was hij lid van het Liberaal Vlaams Studentenverbond, KVHV-Antwerpen en KVHV-Leuven en hij is oud-hoofdredacteur van Tegenstroom en Ons Leven. Hij was een tijd verbonden aan de K.U.Leuven als wetenschappelijk medewerker en werkte daar mee aan de Nieuwe Encyclopedie van de Vlaamse Beweging. Hij bereidde aan de KULeuven een doctoraat voor over de naoorlogse Vlaams-nationale partijvorming, maar gaf dit op om zich volledig te wijden aan de politiek. Zijn mens- en wereldbeeld komt tot uiting in de verzameling van zijn columns uit De Morgen en De Standaard, getiteld Het kostbare weefsel. Vijf jaar maatschappijkritiek (Uitgeverij Pelckmans, 2008).

De Wever noemt zichzelf conservatief en heeft een centrum-rechts imago. Hij is een bewonderaar van de achttiende eeuwse Ierse conservatieve filosoof Edmund Burke en het Burkeaans conservatisme en van de Britse psychiater en columnist Anthony Daniels (beter bekend onder zijn nom de plume Theodore Dalrymple).

De Wever is sinds 12 januari 2008 getrouwd met Veerle Hegge, en vader van vier kinderen. Op 11 juli 2009 (feest van de Vlaamse Gemeenschap) bevestigden ze symbolisch hun huwelijk in de Katholieke Sint-Willibrorduskerk in Berchem.

Politieke carrière

Algemeen

De Wever is lid van het Dagelijks Bestuur, partijbestuurslid en partijraadslid van de N-VA. In 1996 werd hij verkozen als districtsraadslid van Berchem en in 2004 werd hij verkozen tot Vlaams parlementslid.
Na een congres van de partij werd hij - als enige kandidaat - tot voorzitter verkozen in 2004 met 95% van de stemmen.
De Wever kwam eind 2006 onder vuur te liggen toen hij Jean-Marie Dedecker eerst binnenhaalde als nieuw N-VA-lid, maar vervolgens toch koos om het kartel met CD&V - dat niet wilde weten van Dedecker en daarop het kartel verbrak - te herstellen. Later werd het vertrouwen in zijn persoon door alle provinciale afdelingen van de partij opnieuw bevestigd.
De Wever was als voorzitter van de N-VA, kartelpartner van de CD&V, één van de deelnemers aan de moeizaam verlopende onderhandelingen in 2007 voor de vorming van een nieuwe Belgische federale regering.

Bij de Vlaamse verkiezingen 2009 op 7 juni 2009 leidde De Wever zijn partij naar een verkiezingsoverwinning met 13% van de stemmen. Zijn partij kreeg er 10 zetels in het Vlaams Parlement bij en komt in totaal op 16 zetels. Hij behaalde ook een zeer goede persoonlijke score met 123155 voorkeurstemmen.

Na de federale verkiezingen van 13 juni 2010

Bij de Federale Verkiezingen 2010 op 13 juni 2010 won De Wever met N-VA de verkiezingen, met voor zijn partij maar liefst 31.7% van de stemmen van het Nederlands kiescollege van de senaat, of 19,6% van de landelijk voor de senaat uitgebrachte stemmen. Hij kreeg persoonlijk 785.776 voorkeurstemmen achter zijn naam.

Koning Albert II benoemde op donderdag 17 juni 2010 Bart De Wever tot informateur, na de federale verkiezingen van 2010. De Wever heeft deze taak aanvaard. Naar eigen zeggen wil hij deze opdracht in alle discretie aanvatten en gesprekken voeren met de politieke sociaaleconomische en maatschappelijke actoren in onze samenleving. Desgevraagd stelde hij: 'In mijn gesprekken zal ik de genodigden vragen naar hun belangrijkste ideeën omtrent de drie meest essentiële vraagstukken waarmee de volgende regering geconfronteerd wordt. Ik wil weten hoe mijn gesprekspartners de financiële problemen van het land willen aanpakken, hoe ze de institutionele hervormingen willen doorvoeren en hoe ons sociaal en economisch weefsel moet worden versterkt. Op basis van deze gesprekken zal ik nagaan of een volgende fase in de regeringsvorming opgestart kan worden.[1]

Controverse

Het Vlaams Belang poogde De Wever in opspraak te brengen door een foto uit 1996 te publiceren, die De Wever toont naast Jean-Marie Le Pen van het Franse extreem-rechtse Front National, ter gelegenheid van een lezing voor de Vlaams-Nationale Debatclub te Antwerpen. De Wever verklaarde verder geen enkele band te hebben met extreem-rechts. De foto werd onthuld op de website van Filip Dewinter.
Eind september 2007 publiceerde Le Vif/L'Express details over de leefsituatie van zijn werkloze zus.[2] Eind oktober 2007 noemde De Wever de verontschuldigingen van Patrick Janssens na meer dan zestig jaar aan de joodse gemeenschap "gratuit". Volgens recent historisch onderzoek maakte het Antwerps stadsbestuur en het plaatselijk politiekorps zich tijdens de Tweede Wereldoorlog schuldig aan schuldig verzuim en medewerking aan de Duitse bezetter bij het opsporen en arresteren van Antwerpse joden. De Wevers stelling lokte veel kritiek uit en zorgde voor polemieken in de politieke wereld, waarna hij zich verontschuldigde bij de vertegenwoordigers van de joodse gemeenschap. In een open brief schreef hij over zijn inschattingsfout: "Politieke communicatie verdraagt geen nuance, wetenschappelijke communicatie leeft van nuance".[3][4]

Medio augustus 2008 werd meegedeeld dat de politicus bewaakt wordt door de federale politie omdat hij een stijgende stroom doodsbedreigingen van Franstalige zijde ontvangt.[5][6]

Wetenswaardig

Op 5 februari 2009 was Bart De Wever een van de drie finalisten van de VRT-quiz 'De Slimste Mens ter Wereld'. Na in de voorrondes reeds tienmaal te hebben deelgenomen, verloor hij de finale met slechts één seconde verschil van Freek Braeckman. Door de deelname aan deze quiz kwam De Wever in Vlaanderen over als een ietwat norse maar alerte humorist.

Voor de lezers van deredactie.be was De Wever de persoonlijkheid van het jaar 2009.[7]

Bart De Wever staat erom bekend dat hij graag nu en dan een Latijnse one-liner rondstrooit. Deze gewoonte zorgde medio 2010 in het Vlaamse onderwijs voor een heuse hype van het onderwijs in de klassieke talen in Vlaanderen.[8]

Op 17 juni 2010 maakte Bart De Wever in de hoedanigheid van 'federale' informateur de fout om op een persconferentie geen Franse vertaling te geven. Toen de Franstalige pers vroeg of er ook een Franse versie voorzien was, zette hij zijn fout - niet gespeend van enige zelfspot - recht met "En français? Ah oui, je n'ai pas préparé ça. C'est déjà une bêtise!". Vervolgens vertaalde hij zijn hele tekst uit de losse pols in het Frans.[9]

Beknopte overzichten

Overzicht politieke loopbaan

 • Lid van de districtsraad Berchem (1996-1997)
 • Algemeen voorzitter N-VA (2004- )
 • Vlaams parlementslid (2004-2007)
 • Gemeenteraadslid Antwerpen (2006- )
 • Federaal volksvertegenwoordiger (2007-2009)
 • Vlaams parlementslid (2009- )

Overzicht deelname politieke verkiezingen

 • Kamer van volksvertegenwoordigers 18 mei 2003 - 1e plaats kieskring Antwerpen - N-VA - niet verkozen
 • Vlaams parlement 13 juni 2004 - 4e plaats kieskring Antwerpen - CD&V-N-VA - verkozen - stopt mandaat na de verkiezing van 10 juni 2007 (Hij werd vervangen door Dirk de Kort (CD&V))
 • Gemeenteraad 8 oktober 2006 - Antwerpen - 3e plaats - CD&V-N-VA - verkozen
 • Districtsraad 8 oktober 2006 - Berchem - 23e plaats - CD&V-N-VA - verkozen - beslist niet te zetelen
 • Kamer van volksvertegenwoordigers 10 juni 2007 - 2e plaats kieskring Antwerpen - CD&V-N-VA - verkozen - stopt mandaat na de verkiezing van 7 juni 2009 (Hij werd vervangen door Kristof Waterschoot (CD&V))
 • Europees parlement 7 juni 2009 - 13e plaats kieskring Vlaanderen - N-VA - verkozen - beslist niet te zetelen (Hij werd vervangen door Frieda Brepoels die zowel als lijsttrekker en als eerste opvolger op de lijst stond)
 • Vlaams parlement 7 juni 2009 - 1e plaats kieskring Antwerpen - N-VA - verkozen
 • Senaat 13 juni 2010 - 1e plaats Vlaamse kieskring - N-VA - Verkozen met 785.776 voorkeursstemmen. (Wanneer hij beslist te zetelen, is Goedele Vermeiren zijn opvolger in het Vlaams parlement. Als hij gemeensschapssenator wordt is Patrick Degroote zijn opvolger)

Externe link

Noten

Voorganger:
Geert Bourgeois
Partijvoorzitter van de N-VA
2004-
Opvolger:
-