Bep Voskuijl

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bep Voskuijl
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Volledige naam Elisabeth Voskuijl
Geboren 5 juli 1919, Amsterdam
Overleden 6 mei 1983, Amsterdam
Land Vlag van Nederland Nederland
Ook bekend als Elly Voskuijl
Jaren actief 1942-1945
Code Erelijst Rechtvaardige onder de Volkeren
Portaal  Portaalicoon   Tweede Wereldoorlog

Elisabeth (Bep) Voskuijl, ook wel Elli genoemd (Amsterdam, 5 juli 1919 - Amsterdam, 6 mei 1983) was een van de helpers van Anne Frank en de andere onderduikers in het Achterhuis. Voskuijl is in eerste instantie bekend geworden uit het dagboek van Anne Frank.

Levensloop[bewerken]

Ze was de oudste in een gezin van acht kinderen. Na verschillende baantjes als dienstbode en naaister volgde ze diverse opleidingen en cursussen om kantoorbediende te worden. In 1933 opende Otto Frank in Amsterdam Opekta. Dit was een firma die handelde in pectine. Hier werkte Bep sinds 1937. Van het feit dat de familie Frank, Van Pels en Fritz Pfeffer waren ondergedoken in het achterhuis, merkte ze niet veel.

In 1942 werd ze door Otto Frank ingelicht. Voskuijl leverde melk, kleding en allerlei andere benodigdheden aan de onderduikers. Ook leverde ze op haar eigen naam cursussen waarmee Anne en Margot stenografie hebben geleerd. Ook leerde Margot hier Latijn mee.

Bep Voskuijl was de oudste uit een groot gezin en daarom regelde ze in 1937 werk voor haar zieke vader. Hij werd opzichter in het magazijn van het bedrijf van Otto Frank. Vader Voskuijl timmerde samen met Johannes Kleiman de draaiende boekenkast waarachter de ingang naar het Achterhuis schuilging. Op 25 mei 1944 verloofde Bep zich met Bertus Hulsman. Anne Frank had al iets voorspeld, want in 1945 ging de verloving uit. Datzelfde jaar ontmoette ze Cor van Wijk, met wie ze na de oorlog trouwde. Kort na de bevrijding overleed haar vader aan darmkanker. Otto Frank was aanwezig op de begrafenis. Met Cor van Wijk kreeg ze nog vier kinderen.

Na de oorlog kreeg Voskuijl, door alles wat ze mee had gemaakt en de druk die op haar stond, een zenuwinstorting. Hierna hielden Frank en Voskuijl goed contact met elkaar. Alle helpers kregen in 1971 de eretitel Rechtvaardige onder de Volkeren van het Jad Wasjem in Israël. In de tijd na de oorlog vond ze het moeilijk over de periode te praten. Zelfs haar kinderen kregen niet alles te horen. Na een tijd waarin ze steeds stiller werd, overleed Bep Voskuijl op 63-jarige leeftijd. Ze werd begraven op de Nieuwe Oosterbegraafplaats in een algemeen graf dat inmiddels geruimd is.

Externe links[bewerken]