Bijlmermeer (gemeente)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bijmermeer
Voormalige gemeente in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Bijmermeer
(Details)
Situering
Provincie Vlag Noord-Holland Noord-Holland
Gemeente Vlag Amsterdam Amsterdam
Overig
Voormalige gemeente 1817 - 1847
Opgegaan in Weesperkarspel
Amsterdamse code 11272
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Bijlmermeer 1626.jpg
De Bijlmermeer in 1626. De kaart werd gemaakt door Cornelis Danckertsz. de Rij en was opgenomen in de Atlas Maior van Joan Blaeu. Het noorden ligt linksonder. Te zien is dat vrijwel elk perceel 20 morgen groot was.

Bijlmermeer is een ambachtsheerlijkheid ten zuidoosten van Amsterdam. Het oorpronkelijke meer, de Bijlmermeer werd in de 17e eeuw drooggemaakt.

Na de Franse tijd werd het een zelfstandige gemeente waartoe ook de Oost Bijlmerpolder, West Bijlmerpolder en de Bijlmerbroek behoorden. Aan het zandpad van Weesp naar Amsterdam lag in het oosten het gehucht de Bijlmer. Alhoewel de gemeente nauwelijks inwoners kende, de Bijlmermeer had nog geen 100 inwoners, had de gemeente een eigen onderkomen nabij het Weesper tolhek, een klein vierkant gebouwtje met een torentje.[1]

Op 20 december 1846 ging de gemeente bij Koninklijk Besluit op in Weesperkarspel. In 1960 stelde de minister van Binnenlandse Zaken Edzo Toxopeus voor om Diemen en Ouder-Amstel samen te voegen met de Bijlmermeer tot een gemeente Bijlmermeer maar Diemen wilde Ouder-Amstel er niet bij hebben en ook Ouder Amstel wilde liever zelfstandig blijven. Dit voorstel heeft het daarom nimmer gehaald.

Vanaf de jaren zestig van de 20e eeuw werd op het inmiddels door Amsterdam geannexeerde vroegere grondgebied van Bijlmermeer de nieuwbouwwijk Bijlmermeer (Stadsdeel Amsterdam-Zuidoost) gebouwd.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]