Blowin' in the Wind

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Blowin' in the Wind
Single van:
Bob Dylan
Van het album:
The Freewheelin' Bob Dylan
B-kant(en) Don't Think Twice, It's All Right
Uitgebracht Augustus 1963
Soort drager 7" vinyl
Opname 9 juli 1962
Genre Folk
Duur 2:48
Label Columbia
Schrijver(s) Bob Dylan
Producent(en) John Hammond
Singletijdbalk van Bob Dylan
Mixed Up Confusion
(1963)
  Blowin' in the Wind
(1963)
  The Times They Are a-Changin'
(1965)
Volgorde op The Freewheelin' Bob Dylan
  (1)
Blowin' in the Wind
  (2)
Girl from the north country
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Blowin' in the Wind is een lied van Bob Dylan uit april 1962, opgenomen op 9 juli van dat jaar voor een uitgave op single en verschenen als openingsnummer op zijn tweede studioalbum The Freewheelin' Bob Dylan in mei 1963, geproduceerd door John Hammond.[1] Het lied staat op plaats 20 in de lijst van Dylans honderd beste nummers volgens het blad Rolling Stone.[2]

Er worden filosofische vragen gesteld over vrede, oorlog en vrijheid die bijvoorbeeld erg actueel waren in de tijd van de Vietnamoorlog, en die ook latere generaties bleven aanspreken. Het lied is uitgegroeid tot het lijflied van de beweging voor de burgerrechten en de vredesbeweging in de roerige jaren zestig van de twintigste eeuw.

Versies[bewerken | brontekst bewerken]

De publieke première van het lied (met pas twee van de drie coupletten) vond plaats op 16 april 1962 in Gerdes Folk City theater in Greenwich Village, New York. Een opname van die gelegenheid circuleert onder Dylanfans. Hij stond in het voorprogramma van Greenbriar Boys. Het positieve verslag omstreeks die tijd van een journalist van de New York Times, Robert Shelton, was goed voor een platencontract met Columbia Records en een cover van Blowin' in the Wind door het populaire trio van Peter, Paul and Mary. Zij scoorden een internationale hit enkele maanden voor Dylans eigen plaat werd uitgebracht. Een traditie van Dylancovers was geboren.

Zeker honderd gerenommeerde artiesten hebben Blowin' in the Wind op hun repertoire gezet, zoals The Hollies, Marlene Dietrich, Nina en Frederik, Etta James, Stevie Wonder, Elvis Presley, Bruce Springsteen, Neil Young, Dolly Parton, The Bee Gees, Ziggy Marley en Piet Veerman. Het lied is in het Nederlands vertaald door Karin Manders en Bindervoet & Henkes.[3][4] Er bestaat ook een Friese uitvoering.[5] In 2014 verscheen het nummer als Hangen in de wind op de cd Kampvuur van Jan Rot. In 2022 heeft Dylan het nummer opnieuw opgenomen op een Ionic-plaat.

Tekst[bewerken | brontekst bewerken]

Dylan heeft gezegd dat hij de tekst in tien minuten geschreven heeft, en in tegenstelling tot vele anderen beschouwt hij de versregels zeker niet als zijn beste werk. Maar het lied had blijkbaar een gevoelige snaar geraakt. De Amerikaanse volkszanger Dave Van Ronk vond er aanvankelijk niet veel aan, maar dat veranderde toen hij ging wandelen in het Washington Square Park. Een kind zong het liedje met zelfbedachte woorden:[6]

How much wood could a woodchuck chuck
if a woodchuck could chuck wood
The answer, my friend, is blowin' in the wind.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De vragen bestaan ieder uit twee regels, die door een interne tegenspraak een dilemma oproepen.

How many roads must a man walk down
Before you can call him a man?

Vragen over vergankelijkheid, verantwoordelijkheid, vrijheid, vrede, vragen, vragen, het lied stelt er negen in totaal, maar de antwoorden laten zich raden. De melodie zou gedeeltelijk zijn ontleend aan het traditionele slavenlied No More Auction Block (Many Thousands Gone) uit de tijd van de Amerikaanse Burgeroorlog.

Yes, 'n' how many times must the cannon balls fly
Before they 're forever banned?

Wat een mens kan doen, betekent misschien niet veel, maar de problemen van de wereld zijn er niet om te negeren. Het sociale en politieke protestlied wil de toehoorder wakker schudden en wijzen op de consequenties van zijn doen en laten. Het grootste kwaad is onverschilligheid.[7]

Yes, 'n' how many times can a man turn his head,
Pretending he just doesn't see?
The answer, my friend, is blowin' in the wind.
The answer is blowin' in the wind.


Er zijn wel aanzetten gedaan om langs rationele lijnen de betekenis van Dylans woorden te gaan zoeken. In het juninummer van Sing Out! uit 1962 zei hij hier zelf het volgende over:

"There ain’t too much I can say about this song except that the answer is blowing in the wind."

Radio 2 Top 2000[bewerken | brontekst bewerken]

Nummer met notering(en)
in de NPO Radio 2 Top 2000[noot 1]
'99'00'01'02'03'04'05'06'07'08'09'10'11'12'13'14'15'16'17'18'19'20'21
Blowin' in the wind 94147179195211194205188168173210199262317331488412417549605653680 720
  1. Een getal geeft de plaats aan, een '-' dat het nummer niet genoteerd was en een '?' betekent dat de notering nog niet verwerkt is. Een vetgedrukt getal geeft aan dat dit de hoogste notering betreft.