Naar inhoud springen

Bosjeskerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Tulp8 (overleg | bijdragen) op 16 sep 2019 om 08:10. (Hofdijk (Rotterdam))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Sint-Antonius van Paduakerk
De Bosjeskerk rond 1900
De Bosjeskerk rond 1900
Plaats Rotterdam
Gewijd aan Antonius van Padua
Coördinaten 51° 56′ NB, 4° 29′ OL
Gebouwd in 1866
Gesloopt in 1940
Architectuur
Architect(en) Evert Margry
Bouwmateriaal Baksteen
Stijlperiode Neogotiek
Afbeeldingen
Bosjeskerk
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Antonius van Paduakerk, beter bekend als de Bosjeskerk (of Boschjeskerk), was een rooms-katholieke kerk in Rotterdam.

De Bosjeskerk werd in 1866 gebouwd iets ten noorden van het Boschje; dat Boschje lag bij de splitsing van wat sinds 1949 het Pompenburg heet en de Goudsesingel. Het was de eerste kerk die door Evert Margry, een leerling van Pierre Cuypers, werd gebouwd. Margry ontwierp een grote driebeukige kruiskerk in de voor deze tijd kenmerkende neogotische stijl. Het oorspronkelijke ontwerp had ook een hoge klokkentoren, maar die is nooit gebouwd.

Bij het bombardement op Rotterdam in mei 1940 werd de Bosjeskerk verwoest. In 1954 werd aan de Hofdijk ten oosten van het pand waarin destijds de Rijksautmobielcentrale (RAC) gevestigd was en tegenwoordig het Stadsarchief (voorheen Gemeentearchief geheten) gevestigd is, een nieuwe kerk[1], de Antonius en Rosaliakerk, gebouwd die in 1991 al weer afgebroken is.

Zie de categorie Rotterdam, Bosjeskerk van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.