Brandweer Brabant-Zuidoost

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brandweer Brabant-Zuidoost, impressie van het landschap en indeling van gemeenten (2013)

De Brandweer Brabant-Zuidoost is een organisatie die bestaat uit de 21 brandweerkorpsen van gemeenten en de bedrijfsbrandweer van Bavaria, High tech campus Eindhoven, Technische Universiteit Eindhoven en DAF Eindhoven, die alle in de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost liggen.

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Op 1 januari 2007 zijn de 21 brandweerkorpsen en de Regionale Brandweer Brabant-Zuidoost opgegaan in Brandweer Brabant Zuid-oost, die verantwoordelijk is voor de brandweerzorg in de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost.

De Brandweer Brabant-Zuidoost valt onder het Algemeen Bestuur Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost met als voorzitter de burgemeester van Eindhoven.

Overzicht brandweerkorpsen en brandweerposten Brandweer Brabant Zuidoost[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder staan per gemeente in Brabant-Zuidoost alle brandweerkazernes en posten vermeld. In totaal zijn er in Brabant-Zuidoost 21 brandweerkazernes, die weer bestaan uit 32 brandweerposten. In Lieshout is ook de bedrijfsbrandweer van Bavaria gestationeerd. De brandweerkazernes van Eindhoven en van Helmond zijn het belangrijkste in deze regio, omdat ze centraal liggen en de meeste beroepsmedewerkers in dienst hebben.

Aangrenzende regio's[bewerken | brontekst bewerken]

   Aangrenzende brandweer regio's (NL-BE)   
        Brandweer Brabant-Noord        
      Brosen windrose nl.svg      
 Brandweer Midden en West-Brabant    
           
 BE Brandweerzone Kempen       BE Brandweerzone Noord-Limburg       Brandweer Limburg-Noord 

Grote branden en rampen in Brabant-Zuidoost[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Ongeval/ramp/brand Opmerkingen
1996 Herculesramp Vliegramp met een Belgisch militair vliegtuig Vliegbasis Eindhoven. Deze crash had 34 dodelijke slachtoffers tot zijn gevolg (4 Belgische bemanningsleden en 30 leden van het fanfarekorps van de Nederlandse Koninklijke Luchtmacht) en werd veroorzaakt door een aanvaring met een zwerm vogels.
2010 Natuurbrand op de Strabrechtse Heide Inzet van 6 andere brandweerregio's en hulp van Defensie voor extra ondersteuning (GRIP 4)
2013 Natuurbrand op de heide in het Leenderbos Extra inzet van de Belgische brandweer uit Lommel (GRIP 1)
2020 Natuurbrand op de Deurnsche Peel Grootste natuurbrand ooit in Nederland. Grote inzet van Defensie met meerdere blushelikopters en evacuaties in Liessel.

Met inzet en bijstand van 7 veiligheidsregio's was de brand na 4 dagen onder controle. Er is in totaal 8 km² afgebrand, de brand smeulde nog dagen na[1] en laaide enkele keren weer op[2] (GRIP 3)

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Natuurbrand in Deurnese Peel onder controle, nablussen duurt weken. NU.nl (23 april 2020). Geraadpleegd op 18 mei 2020.
  2. Opnieuw even brand in Deurnese Peel, 'gebied nog steeds niet veilig'. NOS (11 mei 2020). Geraadpleegd op 18 mei 2020.