Brentford FC

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Brentford
Clifden Road, Brentford - geograph.org.uk - 57311.jpg
Naam Brentford Football Club
Bijnaam The Bees
Opgericht 1889
Stadion Griffin Park,
Brentford, Londen
Capaciteit 12 763
Voorzitter Vlag van Engeland Greg Dyke
Trainer Vlag van Engeland Mark Warburton
Competitie League One
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Thuiskleuren
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Uitkleuren
geldig voor 2013/14
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Brentford FC is een Engelse voetbalclub uit Londen, in de wijk Brentford.

Geschiedenis[bewerken]

In 1904 verhuisde de club naar het huidige stadion Griffin Park. In 1921 was het een van de stichters van de Third Division South. Tijdens het seizoen 1929-30 won de club 21 van zijn thuiswedstrijden, een record dat nog steeds stand houdt in het Engelse voetbal, maar toch miste de club promotie naar 2de klasse. Na het seizoen 1932-1933 kon de club toch promoveren en 2 jaar later steeg het zelfs naar de hoogste klasse waar het in zijn debuutseizoen 5de eindigde (nog steeds het hoogste resultaat ooit voor de club). Ook tijdens de volgende 2 seizoenen eindigde de club hoog, 6de. Dan onderbrak de Tweede Wereldoorlog de competitie, toen deze hervatte degradeerde de club naar 2de klasse. De club kwam in een neerwaartse spiraal terecht en in 1954 gingen ze naar 3de klasse, in 62 zelfs naar 4de. Queens Park Rangers wilde de club overnemen maar dat lukte niet, de volgende drie decennia jojode de club tussen de 3de en 4de klasse.

In 1992 keerden ze na 45 jaar afwezigheid terug naar de 2de klasse, helaas slechts voor een seizoen. De laatste jaren speelde de club in de derde klasse, maar in seizoen 2006/07 werd de club laatste en degradeerde. Twee jaar later (in het seizoen 2008/2009) werd Brentford kampioen van de League Two en promoveerde naar de league One waar het momenteel nog steeds actief is.

Brentford speelt een belangrijke sociale rol in de buurt met school- en jongerenprojecten. De club heeft als enige Britse profclub op elke hoek van het stadion een originele Engelse pub. Van twee van de vier pubs is de club zelf eigenaar.

Nieuw stadion[bewerken]

De supporters van Brentford zijn via de zogenoemde Bees United voor zestig procent eigenaar van de club. In november 2002 maakten zij plannen bekend voor het ontwikkelen van een nieuw stadion vlakbij de huidige locatie. Na jarenlange discussies over de verhuizing kocht Brentfordsupporter en grootaandeelhouder Matthew Benham namens de club op 28 juni 2012 een stuk grond op Lionel Road South, circa 500 meter ten oosten van het huidige Griffin Park. Brentford FC hoopt haar nieuwe onderkomen in het seizoen 2016/2017 te betrekken.

Bekende (oud-)spelers[bewerken]

Nuvola single chevron right.svg Zie de lijst van spelers van Brentford FC voor een opsomming van spelers die voor de club spelen of hebben gespeeld.

Externe links[bewerken]