Brouwerij Martens (Bocholt)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Brouwerij Martens
Brouwerij Martens
Algemene informatie
Locatie Bocholt
Oprichting 1758
Jaarlijkse productie 4,6 miljoen hl
Lijst van Belgische brouwerijen
Portaal  Portaalicoon   Bier
Bierviltje Brouwerij Martens

Brouwerij Martens is een bierbrouwerij in Bocholt in Belgisch Limburg, opgericht in 1758. Ze heeft in België op een na de hoogste productiecapaciteit (4,6 miljoen hl per jaar), daarvoor werd 2007 in de deelgemeente Kaulille een volledig nieuwe brouwerij ingericht.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

De brouwerij werd in 1758 opgericht door Adriaan Geerkens als annex van een dorpsherberg. Theodorus Martens, een brouwerszoon uit Reppel, deed in 1823 zijn intrede in dit bedrijf door te huwen binnen de familie Geerkens. Vanaf 1923 ging men over tot het brouwen van het lage gistingsbier en sinds 1962 wordt de helft van de pils conform het Reinheitsgebot gebrouwen, omwille van de uitvoer naar Duitsland. Vijfentachtig procent van de productie is bestemd voor de export.

In 1988 kocht Brouwerij Martens de Hengelose Bierbrouwerij in Nederland op van het toenmalige Interbrew. In België is Brouwerij Martens vooral bekend als leverancier van de huismerken voor Aldi (Karlsquell), Colruyt (Cara Pils), Makro, Carrefour en Cora. Ook het huismerk Schuttersbier voor de Nederlandse inkooporganisatie Superunie wordt gebrouwen bij Martens. De eigen merken van Brouwerij Martens zijn Martens Pils (0.0% tot 16.2%), Sezoens (6,0%), Kristoffel Witbier (5,0%), Kristoffel Blond (6,0%) en Kristoffel Donker (6,0%), en 1758 (6.5%).

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Brewery Martens (Bocholt) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.