Brug 132

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Ceescamel (overleg | bijdragen) op 20 jan 2019 om 11:53. (cat)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Brug 132
De brug in mei 2017
Algemene gegevens
Locatie Amsterdam Oud-West
Coördinaten 52° 23′ NB, 4° 52′ OL
Overspant Kostverlorenvaart
Doorvaarthoogte 1.96 m
Doorvaartbreedte 12.00 m
Brugnummer 132
Bouw
Bouwperiode 1935/1936
Gebruik
Huidig gebruik voetbrug
Architectuur
Bijzonderheden houten balustrades
Brug 132 (Amsterdam-Centrum)
Brug 132
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

Brug 132 is een vaste brug in Amsterdam Oud-West.

De brug ligt in het verlengde van de noordelijke Jacob Catskade van de Kattensloot en het zuidelijk puntje van de zuidelijke De Wittenkade van de Kostverlorenvaart. Ze overspant diezelfde Kostverlorenvaart en landt op de noordelijke De Wittenkade/Van der Palmkade. Er kon hier een vaste brug komen, omdat dit noordelijke deel van de Kostverlorenkade geen deel uitmaakt van de Staande Mastroute, die voert hier namelijk via de Kattensloot.

In het eind van de 19e eeuw lag hier al een de oeververbinding, deze was in 1897 twee dagen buiten gebruik in verband met herstelwerkzaamheden. In 1900 was zij opnieuw even buiten dienst.

De latere voetbrug dateert uit 1935/1936 en is afkomstig van de burelen van de Publieke Werken. Destijds was Piet Kramer verantwoordelijk voor de architectuur van de bruggen, maar zijn naam ontbrak op de tekeningen etc. In weerwil van het onderbreken van die handtekening, draagt de brug de signatuur van Kramer. De brug is gebouwd in de Amsterdamse Schoolstijl, er is de voor hem gebruikelijk afwisseling bak- en natuursteen. De voor hem gangbare smeedijzeren balustrades zijn hier weliswaar van hout, maar Kramer had dat ook al toegepast bij bijvoorbeeld de bruggen in het Amsterdamse Bos en de Zorgvliedbrug. Er was destijds een budget van 25.000 voor deze brug, die werd aangelegd met steun van het Werkfonds. De aanloop naar de brug is in terrasvorm (gegevens 2017).