Naar inhoud springen

Bullers pijlstormvogel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Hwdenie (overleg | bijdragen) op 24 dec 2017 om 13:03. (Uitbreiding en toelichting opiucn-status)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Bullers pijlstormvogel
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2012)
Bullers pijlstormvogel
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Procellariiformes (Buissnaveligen)
Familie:Procellariidae (Stormvogels en pijlstormvogels)
Geslacht:Ardenna
Soort
Ardenna bulleri
(Salvin, 1888)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Bullers pijlstormvogel op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

Bullers pijlstormvogel (Ardenna bulleri) is een vogel uit de familie van de stormvogels en pijlstormvogels (Procellariidae). Het is een kwetsbare zeevogelsoort die broedt op de Poor Knights-eilanden ten noordoosten van Nieuw-Zeeland.

Kenmerken

De vogel is 46 cm lang. Het is een grote, grijs en zwart-witte stormvogel met brede vleugels en een wigvormige staart. De kop en de nek zijn zwartbruin en de vleugels zijn grijs met een zwarte band in de vorm van een hoofdletter M. De borst en buik zijn wit de staart is grijs met een zwarte achterrand.[1]

Verspreiding en leefgebied

De vogel broedt op enkele eilanden van de Poor Knights-eilanden, Aorangi, Tawhiti Rahi en vijf andere kleine eilandjes. Het nest bestaat uit holen of spleten onder dichte vegetatie. Buiten de broedtijd verblijven de vogels op volle zee in een groot deel van de Grote Oceaan.

Status

Bullers pijlstormvogel heeft een beperkt broedgebied en daardoor is de kans op uitsterven aanwezig. De grootte van de populatie werd in 2016 door BirdLife International geschat op 2,5 miljoen individuen. Hoewel de populatie-aantallen stabiel zijn, wordt toch gevreesd door negatieve effecten van de beroepsvisserij op zee, klimaatverandering en invasieve planten en dieren op de broedeilanden. Om deze redenen staat deze soort als kwetsbaar op de Rode Lijst van de IUCN.[1]