Cão da Serra da Estrela

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cão da Serra da Estrela
Hondenras
Cao da serra da estrela 777.jpg
Basisinformatie
Andere namen Portugese herder
Oorsprong Portugal
Classificatie FCI: Groep 2 Sectie 2.2 #173
Zie ook de lijst van FCI-nummers
Lijst van hondenrassen

De cão da Serra da Estrela is een hondenras, genoemd naar (en karakteristiek voor) de Portugese bergketen Serra da Estrela. De naam van het ras betekent simpelweg hond van de Serra da Estrela.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De cão da Serra da Estrela is een kudde-beschermhond, die zijn territorium moedig tegen wolven, beren en veedieven verdedigt. De estrela is een sobere hond die qua eten niet erg veel nodig heeft, van origine kreeg hij de overblijfselen van de maaltijd van de herder en dat was niet erg veel.

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Foto van een estrela Reu (merk vooral het grote verschil in kleur op, vergeleken met de andere foto)

De cão da Serra da Estrela heeft kleine, driehoekige oren. Hij heeft een dichte, gladde korte of lang gekrulde vacht. De vacht komt in de kleuren vaal, grijs en geel voor. Er kunnen witte aftekeningen in de vacht zijn. Voor het officiële ras zijn alle kleuren en tekeningen toegestaan zolang de hond maar niet geheel wit of zwart is.

Karakter[bewerken | brontekst bewerken]

De hond kan moeilijk zijn maar voor zijn gezin heeft hij alles over. Erg gehecht aan de baas. Als deze hond van baas verandert kan het enige tijd duren voordat hij / zij aan deze nieuwe baas gewend is, ditzelfde geldt ook voor nieuwe honden die hij tegenkomt. Jegens vreemde mensen kan hij erg wantrouwig zijn, ze kunnen er wel aan wennen maar dat kan een tijd duren. Het is verder een erg dominante hond, 2 reuen van dit ras bij elkaar zetten kan een tijdje goed gaan maar het kan ook fout gaan. Het is ook een erg pienter ras.

Zie de categorie Cão da Serra da Estrela van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.