Mastiff

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mastiff
Hondenras
Mastiff
Mastiff
Basisinformatie
Oorsprong Groot-Brittannië
Classificatie FCI: Groep 2 Sectie 2.1 #264
Zie ook de lijst van FCI-nummers
Lijst van hondenrassen

De mastiff is een hondenras.

Geschiedenis[bewerken]

De mastiff is een nakomeling van de molosser uit Macedonië en Epirus, die met schepen uit Tyrus en Sidon naar Engeland kwam. Hij is de voorouder van vele hondenrassen, waaronder ook de Duitse dog, de boxer en de buldog.

De Romeinen waren de eersten die hondenbrigades hadden in het leger. Ze maakten gebruik van zwaar gepantserde vechthonden, die de vijand angst moesten inboezemen. De mastiffs kregen al een zware opleiding als pup en waren door hun kracht erg geschikt.

Uiterlijk[bewerken]

De mastiff is een zware en krachtige hond, die vroeger als oorlogshond werd gebruikt. Vandaag wordt hij vooral als beschermhond ingezet. Het hoofd is breed tussen de oren en het voorhoofd is vlak. De huid ligt in rimpels. Hij heeft hangende oren die dun aanvoelen. De vacht is kort en niet te fijn en is bruin.

De mastiff, ook als Engelse dog bekend, is een van de grootste hondenrassen. Reuen bereiken een schofthoogte van minstens 76 cm (teven 69 cm) en een gewicht van ongeveer 80 kg. Door zijn grootte en gewicht wordt de mastiff meestal niet ouder dan 10 tot 11 jaar.

In het Zwitserse kanton Wallis wordt de mastiff als gevaarlijk beschouwd. Met ingang van 1 januari 2006 is de hond daar verboden.

Zie ook[bewerken]