Mastiff

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mastiff
Hondenras
Mastiff
Mastiff
Basisinformatie
Oorsprong Groot-Brittannië
Classificatie FCI: Groep 2 Sectie 2.1 #264
Zie ook de lijst van FCI-nummers
Lijst van hondenrassen

De mastiff is een hondenras.

Geschiedenis[bewerken]

De mastiff is een nakomeling van de molosser uit Macedonië en Epirus, die met schepen uit Tyrus en Sidon naar Engeland kwam. Hij is de voorouder van vele hondenrassen, waaronder ook de Duitse dog, de boxer en de buldog.

De Romeinen waren de eersten die hondenbrigades hadden in het leger. Ze maakten gebruik van zwaar gepantserde vechthonden, die de vijand angst moesten inboezemen. De mastiffs kregen al een zware opleiding als pup en waren door hun kracht erg geschikt.

Uiterlijk[bewerken]

De mastiff is een zware en krachtige hond, die vroeger als oorlogshond werd gebruikt. Vandaag wordt hij vooral als beschermhond ingezet. Het hoofd is breed tussen de oren en het voorhoofd is vlak. De huid ligt in rimpels. Hij heeft hangende oren die dun aanvoelen. De vacht is kort en niet te fijn en is bruin of bruinachtig.

De mastiff, ook als Engelse dog bekend, is een van de grootste hondenrassen. Reuen bereiken een schofthoogte van minstens 76 cm (teven 69 cm) en een gewicht van ongeveer 80 kg. De gemiddelde leeftijd van een Mastiff is 7 jaar, hoewel exemplaren van 10+ jaar ook voorkomen. In het Guinness Book of Records van het jaar 2000 staat een Engelse mastiff van ruim 155 kg vermeld.[1] Op 7-jarige leeftijd, in maart 1989, had de hond een lengte (gemeten van het puntje van de neus tot het puntje van de staart) van 255 cm. Na het jaar 2000 werden er geen records van grote dieren meer opgenomen in het boek, waardoor niet duidelijk is of dit de grootste mastiff ooit was.

In het Zwitserse kanton Wallis wordt de mastiff als gevaarlijk beschouwd. Met ingang van 1 januari 2006 is de hond daar verboden.

Zie ook[bewerken]