Perro de Presa Canario

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Perro de Presa Canario
Hondenras
Perro de Presa Canario
Basisinformatie
Andere namen Dogo Canario, Canary Dog, Presa Canaria.
Oorsprong Canarische Eilanden
Classificatie FCI: Groep 2 Sectie 2.1 #346
Zie ook de lijst van FCI-nummers
Lijst van hondenrassen

De Perro de Presa Canario of Dogo Canario is een hondenras, behorend tot de Molossers. Dit ras is afkomstig van de Canarische Eilanden, waar deze hond met name op Tenerife en op Gran Canaria voorkwam. Oorspronkelijk werd de Dogo Canario gebruikt als drijfhond en als waakhond van voornamelijk vee en bezittingen. Sinds begin eenentwintigste eeuw wordt het ras tot een sociaal enigszins aangepaste hond gefokt. In de indeling van de FCI valt de hond onder groep 2, sectie 2.1 en heeft nummer 346.

Rasbeschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De Dogo Canario is een middelgrote, rechthoekige, sterke hond. Hij heeft een zeer heftig temperament, is onverschrokken en heeft een krachtige en diepe blaf. Zijn hoofd is massief en krachtig, de verhouding tussen zijn schedel en zijn voorsnuit is 6:4. Hij heeft sterke kaken en een zwarte neusspiegel met wijde neusgaten. De lippen zijn dik en vlezig en zwart gepigmenteerd. De ogen zijn bruin en ovaal en zitten ver uit elkaar. De oren zijn hoog aangezet en naar voren geslagen. De hals is kort en gespierd. Het lichaam is langer dan de hoogte van de schoft; de rug is recht en iets aflopend naar het bekken. De achterhand is iets hoger dan de voorhand. De borstkas is zeer ruim en reikt tot aan de ellebogen. De poten zijn gespierd, de achtervoeten iets groter dan de voorvoeten. De staart is hoog aangezet. De vacht is kort en dicht. De meest voorkomende kleuren van de Dogo Canario zijn brindle en zandkleurig in elke kleur variatie behalve blauw. De kleur gaat altijd gepaard met een zwart masker tot de ogen. Enkele kleine witte aftekeningen op de borst of tenen zijn toegestaan, vlekken in het gezicht of op de romp echter niet . Een volwassen reu heeft een schofthoogte van 59-69cm en een gewicht van 45-70kg. Een volwassen teef heeft een schofthoogte van 55-60 cm en een gewicht van 40-60kg.

Sociale aanleg[bewerken | brontekst bewerken]

Voor leden van het gezin is dit ras een zeer lieve en trouwe hond, maar tegen anderen zeer agressief. De Dogo Canario neemt zijn taak als beschermer zeer serieus en vreemden komen niet verder dan tot het tuinhek. De Dogo Canario zal de aandacht vestigen op de aanwezigheid van een bezoeker door zijn krachtige en zware blaf te laten horen. Pas als zijn baasje het goedkeurt, zal hij vreemden toelaten op het erf. Tegenover kinderen in het gezin, en tegenover eventuele vriendjes daarvan, is deze hond over het algemeen vriendelijk. Hij kan wel de neiging hebben op stevige wijze de eigen 'roedel' te verdedigen wanneer bijvoorbeeld een kind in zijn ogen bedreigd wordt door andere kinderen.

Zie de categorie Dogo Canario van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.