Grote Zwitserse sennenhond

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Grote Zwitserse sennenhond
Hondenras
Grote Zwitserse sennenhond
Grote Zwitserse sennenhond
Basisinformatie
Oorsprong Zwitserland
Classificatie FCI: Groep 2 Sectie 3 #58
Zie ook de lijst van FCI-nummers
Lijst van hondenrassen

De grote Zwitserse sennenhond is een hondenras.

Geschiedenis[bewerken]

De oerouders van de grote Zwitserse sennenhond stammen van de Romeinse molossoïde honden af. In 1908 ontdekte de Zwitserse Kynoloog Professor Albert Heim op een tentoonstelling een Berner sennenhond met een korte vacht. Heim vond dat dit een eigen ras moest zijn en gaf dit ras de naam grote Zwitserse sennenhond.

Uiterlijk[bewerken]

De grote Zwitserse sennenhond is een grote, gespierde hond met een zwarte grondkleur en bruinrode en witte aftekeningen. Hij heeft een korte vacht. Hij is iets groter dan de Berner sennenhond, maar makkelijk te onderscheiden omdat de Berner sennenhond een lange vacht heeft. De ogen van de grote Zwitserse sennenhond zijn bruin. Hij heeft middelgrote en driehoekige hangoren. De reu heeft een schofthoogte tussen 65 en 72 cm en een gewicht van maximaal 60 kg. De schouderhoogte van de teef bedraagt 60 tot 68 cm.

Gebruik[bewerken]

De grote Zwitserse sennenhond is een klassieke hof- en huishond. Hij kan meestal goed met kinderen en andere dieren omgaan. Hij is waaks en maakt het gezin op bezoekers opmerkzaam. Hierbij blaft hij weinig.

Gezondheid[bewerken]

De grote Zwitserse sennenhonden zijn over het algemeen gezonde honden. Mede door hun grootte en gewicht hebben zij wel vaker gewrichtsaandoeningen (heupdysplasie) en kan makkelijker een maagtorsie optreden. Bij sommige honden kan epilepsie optreden.