Call of Duty (computerspelserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Call of Duty (serie))
Ga naar: navigatie, zoeken
Call of Duty
CallofDutyLogo.svg
Bedenker(s) Ben Chichoski
Ontwikkelaar(s) Primaire:
Infinity Ward (2003-heden)
Treyarch (2005-heden)
Sledgehammer Games (2011-heden)
Andere:
Gray Matter Interactive
Nokia
Exakt Entertainment
Spark Unlimited
Amaze Entertainment
n-Space
Aspyr
Rebellion Developments
Ideaworks Game Studio
nStigate Games
Uitgever(s) Activision
Muziek Michael Giacchino
Graeme Revell
Joel Goldsmith
Sean Murray
Stephen Barton
Harry Gregson-Williams
Hans Zimmer
Lorne Balfe
Brian Tyler
Trent Reznor
Jack Wall
David Buckley
Genre(s) First-person shooter
Third-person shooter
Platform(s) Microsoft Windows
OS X
Nintendo DS
Nintendo GameCube
Nokia N-Gage
PlayStation 2
PlayStation 3
PlayStation 4
PlayStation Portable
PlayStation Vita
Wii
Wii U
Xbox
Xbox 360
Xbox One
iOS
Android
BlackBerry
Navigatie
Eerste spel Call of Duty
(29 oktober 2003)
Laatste spel Call of Duty: WWII
(3 november 2017)
Website
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Call of Duty is een serie van computerspellen ontwikkeld door Infinity Ward, Treyarch en Sledgehammer Games. Na het succes van het eerste spel, volgden er nog meerdere spellen. Qua gameplay lijkt de Call of Duty-serie op de Medal of Honor-serie, maar in tegenstelling tot Medal of Honor speelt de speler als soldaat van verschillende landen, zoals de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en de Sovjet-Unie.

Call of Duty 4: Modern Warfare was het eerste spel in de serie dat niet meer tijdens de Tweede Wereldoorlog afspeelt, maar in het heden. Call of Duty: World at War was het laatste spel dat zich tijdens de Tweede Wereldoorlog afspeelde.

Geschiedenis[bewerken]

Op 29 oktober 2003 werd het allereerste spel van de serie uitgegeven, genaamd Call of Duty. Dit spel is beschikbaar voor Windows en Mac OS X.

Op 14 september 2004 is de eerste uitbreiding op het spel uitgebracht, met de naam Call of Duty: United Offensive, die alleen voor de Windows is. Naast nieuwe wapens en missies biedt deze versie de speler de mogelijkheid voertuigen, zoals tanks en jeeps, te besturen.

Op 16 november 2004 kwam Call of Duty: Finest Hour uit. Het spel werd uitgegeven voor PlayStation 2, GameCube en Xbox. Dit was de eerste Call of Duty die op een console gespeeld kon worden.

In het laatste kwartaal van 2005 kwam het tweede deel in de serie uit, Call of Duty 2, voor Windows en Xbox 360. Op Xbox, GameCube en PlayStation 2 verscheen een nieuw deel in de serie onder de naam Call of Duty 2: Big Red One.

Op 9 november 2006 kwam het deel Call of Duty 3 uit, alleen voor de platforms Wii, Xbox, PlayStation 2, PlayStation 3 en Xbox 360. Deze versie is echter niet gemaakt door Infinity Ward, maar door een bedrijf genaamd Treyarch. Nieuw in dit deel zijn onder andere de voertuigen die in multiplayer-modus gebruikt kunnen worden.

Call of Duty en de uitbreidingen zijn alle drie op internet te spelen (multiplayer). Tijdens het online spelen kan de speler kiezen met welke kant wordt meegevochten: voor het Duitse leger, of voor de geallieerden (Britten, Amerikanen of Russen). In deel 3 is er echter geen verschil in de geallieerden-klasse, de speler is standaard Amerikaan of Duitser. Hoewel in de singleplayer de Fransen, Canadezen, Polen en Britten aan bod komen, komen zij niet voor in de multiplayer.

Eind 2006 ging er een gerucht, vergezeld van een aantal beelden, door de media over Call of Duty 4: Modern Warfare. Vernieuwingen van het spel in deze versie zijn onder andere perks, meer camouflage, men kan door dunne muren heen schieten en er zijn 16 hitpoints in plaats van 3. Dit betekent dat men iemand op 16 punten kan raken. In voorgaande delen waren dit enkel hoofd, romp en benen. Call of Duty 4: Modern Warfare is in Nederland en België uitgekomen op 9 november 2007. Het spel verscheen op 5 november 2007 in de Verenigde Staten. De demo kwam een maand eerder uit, op 11 oktober 2007. Het vierde deel hoort tot de top van de meest gespeelde online computergames, op de ranking van Xfire staat het spel op nummer één.[1]

Call of Duty: World at War wordt ook wel Call of Duty 5 genoemd. Deze versie speelt zich weer af in de Tweede Wereldoorlog en is net als deel 3 gemaakt door Treyarch. Het strijdtoneel is de oorlog in de Grote Oceaan. Het spel is uitgebracht in november 2008. Dit is het laatste Call of Duty-deel dat zich in de Tweede Wereldoorlog afspeelt.

Als vervolg op het succes van Call of Duty 4 is er op 10 november 2009 een vervolg uitgekomen: Modern Warfare 2. Op de standaardeditie van dit spel staat de titel Call of Duty gedrukt in verband met de naambekendheid. Verder komt deze titel nergens voor aangezien het in feite geen Call of Duty is, maar een logisch vervolg op een deel van de Call of Duty-franchise.

In 2009 is een nieuwe versie van Call of Duty uitgekomen. Dit is een remake die niet voor pc is zoals deel één, maar voor Xbox 360 als download. Dit spel heeft Call of Duty: Classic als naam.

Verder is er op 9 november 2010 een nieuw deel in de Call of Duty-franchise verschenen. Dit deel is weer geproduceerd door Treyarch, de ontwikkelaar die eerder Call of Duty 3 en Call of Duty: World at War maakte. De game draagt de naam Call of Duty: Black Ops en vindt plaats in Rusland tijdens de Koude Oorlog en de Vietnamoorlog. Ook speelt een missie zich af in Cuba.

Op 8 november 2011 is een nieuw deel verschenen, onder de naam Call of Duty: Modern Warfare 3. Modern Warfare 3 is het vervolg op Call of Duty 4: Modern Warfare en Call of Duty: Modern Warfare 2. Deze game is tevens online te spelen. Het spel speelt zich onder meer af in Rusland, Duitsland, Frankrijk en Somalië. In deze game zit geen "Zombie-mode", maar een compleet nieuwe modus genaamd "Survival", waarin men in zijn eentje of met twee spelers talloze vijanden (met wapens en helikopters) in rondes moet verslaan (deels vergelijkbaar met de "Zombie-mode").

Een nieuwe dienst is samen met de release van Modern Warfare 3 uitgekomen, genaamd Call of Duty: Elite. Men kan hier gratis aan mee doen, maar er is ook een abonnementenservice die betalend is. Hiermee kunnen onder andere statistieken bekeken worden van de gespeelde spellen of algemene statistieken over onder andere de wapens, perks en maps, en kunnen clans gevormd worden. Op deze dienst kunnen statistieken voor Black Ops en Modern Warfare 3 bekeken worden. Verder kunnen hier ook video's worden geüpload.

Op 1 mei 2012 werd Call of Duty: Black Ops II aangekondigd.[2] De release vond plaats op 13 november 2012. Dit deel lijkt veel op zijn voorganger Black Ops. Het heeft ook een "Zombie-mode", alleen zijn de wapens en maps veranderd. Een opmerkelijk extraatje is dat Nuketown, een map uit Black Ops, nu gemaakt is voor zombies maar zich afspeelt na de atoomexplosie.

Op 14 november 2013 kwam het spel Call of Duty: Ghosts uit. Dit is het eerste spel uit de serie dat uitgegeven werd voor PlayStation 4 en Xbox One.

In 2014 werd bekend dat ontwikkelaar Sledgehammer Games de nieuwe Call of Duty gaat maken. Voorheen werd elk deel altijd afwisselend gemaakt door Infinity Ward en Treyarch. Sledgehammer voegt zich nu bij dit duo als hoofdontwikkelaar waardoor er voortaan drie in plaats van twee jaar gewerkt kan worden aan een nieuw deel.[3]

Op 1 mei 2014 lekte uit dat het nieuwste deel, dat bekendstond onder de werktitel Blacksmith, Call of Duty: Advanced Warfare gaat heten.[4] Vrij snel na de lek publiceerde Activision de eerste trailer via het officiële Call of Duty YouTube-kanaal.[5] In deze trailer was ook de releasedatum, 4 november 2014, te zien. Tweevoudig Oscarwinnaar Kevin Spacey is ingehuurd om de rol van de schurk (Jonathan Irons) op zich te nemen.[6]

Op 27 Januari 2015 werd Call of Duty: Havoc DLC voor Advanced Warfare geïntroduceerd in een speciaal hiervoor ingerichte Call of Duty Limobus.[7] Hierin konden de gamers de nieuwste release beproeven en een battle tegen elkaar aangaan, hiervan werd via live video stream verslag gedaan.

Op 6 november 2015 is Call of Duty: Black Ops III uitgekomen. Dit is een vervolg op de Black Ops reeks. Black Ops III is gemaakt door Treyarch. De volledige game is alleen beschikbaar voor PS4 en XBOX One. Voor de PS3 en XBOX 360 was de game wel uitgekomen, maar zonder campaign mode.

Op 2 mei 2016 werden Call of Duty: Infinite Warfare en Call of Duty: Modern Warfare Remastered aangekondigd. De eerste revealtrailer heeft op Baby van Justin Bieber na, de meeste dislikes op YouTube. Infinite Warfare is gemaakt door Infinity Ward en MW Remastered door Raven Software. Beide games zijn op 4 november 2016 uitkomen.

Ontwikkelaars[bewerken]

Infinity Ward Gray Matter Interactive Spark Unlimited Treyarch n-Space Aspyr Media Ideaworks Game Studio Raven Software Sledgehammer Games High Moon Studios
Call of Duty Win / PS3 (PSN) / X360 (XBL) / N-Gage OS X
Call of Duty: United Offensive * Win OS X
Call of Duty: Finest Hour PS2 / Xbox / NGC
Call of Duty 2 Win / X360 OS X
Call of Duty 2: Big Red One PS2 / Xbox / NGC
Call of Duty 3 PS2 / PS3 / Wii / Xbox / X360
Call of Duty 4: Modern Warfare Win / PS3 / X360 / PS4 / X1 Wii NDS OS X
Call of Duty: World at War Win / PS3 / X360 / Wii PS2 / NDS
Call of Duty: World at War: Zombies iOS
Call of Duty: Modern Warfare 2 Win / PS3 / X360 Wii NDS OS X
Call of Duty: Black Ops Win / PS3 / X360 / Wii NDS Win / PS3 / X360 / Wii
Call of Duty: Modern Warfare 3 Win / PS3 / X360 Wii NDS OS X Win / PS3 / X360 Win / PS3 / X360
Call of Duty: Black Ops II Win / PS3 / Wii U / X360
Call of Duty: Ghosts Win / PS3 / X360 / PS4 / X1 Wii U Wii U / Win / PS3 / X360 / PS4 / X1
Call of Duty: Advanced Warfare PS4 / Win / X1 PS4 / Win / X1 PS3 / X360
Call of Duty: Black Ops III PS4 / Win / X1 / PS3 / X360 PS3 / X360
Call of Duty: Infinite Warfare en Call of Duty: Modern Warfare Remastered PS4 / Win / X1
Call of Duty: WWII PS4 / Win / X1

* = Uitbreiding

Tijdlijn[bewerken]

Call of Duty: WWII Call of Duty: Infinite Warfare Call of Duty: Black Ops III Call of Duty: Advanced Warfare Call of Duty: Ghosts Call of Duty: Black Ops II Call of Duty: Modern Warfare 3 Call of Duty: Black Ops Call of Duty: Modern Warfare 2 Call of Duty: World at War Call of Duty 4: Modern Warfare Call of Duty 3 Call of Duty 2 Call of Duty (videospel)