Canadese kraanvogel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Canadese kraanvogel
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
Canadese kraanvogel
Canadese kraanvogel
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Gruiformes (Kraanvogelachtigen)
Familie: Gruidae (Kraanvogels)
Geslacht: Grus
Soort
Grus canadensis
(Linnaeus, 1758)
Canadese kraanvogel op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De Canadese kraanvogel of prairiekraanvogel (Grus canadensis) is een soort kraanvogel die voornamelijk in Noord-Amerika en noordoost-Siberië voorkomt. De Canadese kraanvogel heeft de grootste populatie en geografische verspreiding van alle kraanvogelsoorten. Het is, voor zover bekend, de oudste nog bestaande vogelsoort: van de soort is een 10 miljoen jaar oud fossiel exemplaar gevonden [2]. De Canadese kraanvogel is een beschermde diersoort in Nederland.

Kenmerken[bewerken]

Volwassenen zijn grijsgekleurd, met een rood voorhoofd, witte wangen en een lange, donkergekleurde snavel. Ze hebben donkergekleurde poten die tijdens het vliegen achter de vogel hangen, en een lange nek die tijdens de vlucht recht wordt gehouden. Juvenielen zijn bovenaan roodbruin en onderaan grijzig.

Leefwijze[bewerken]

Koppels blijven levenslang samen en blijven ook het hele jaar bij elkaar. De Canadese kraanvogel kan in het wild een leeftijd van 25 jaar bereiken; in gevangenschap kunnen ze twee keer zo lang leven. Ze zijn omnivoor en voeden zich met onder meer insecten, waterplanten en -dieren, knaagdieren, zaden en bessen.

Verspreiding[bewerken]

Canadese kraanvogel

De Canadese kraanvogel broedt in draslandgebieden in centraal- en noord-Canada, Alaska, het midwesten en zuidoosten van de Verenigde Staten, Siberië en Cuba.

Sommige ondersoorten blijven het hele jaar in hetzelfde gebied: Grus canadensis pratensis in Florida en Georgia; Grus canadensis pulla langs de kust van de Golf van Mexico en Grus canadensis nesiotes in Cuba. De drie andere ondersoorten migreren 's winters naar het zuidelijk deel van de Verenigde Staten en naar Mexico. De soort is een zeldzame dwaalgast in China, Zuid-Korea, Japan en zelfs in west-Europa, waaronder Nederland.

Mythen[bewerken]

De vogel speelt een belangrijke rol in een mythe van het Indiaanse Miami-volk, dat ook wel Twightee of Twaatwaa wordt genoemd, een onomatopee die refereert aan de roep van de Canadese kraanvogel. In het Amerikaanse plaatsje Othello (Washington) wordt elke maart een festival gehouden rond de Canadese kraanvogel, het Othello Sandhill Crane Festival.

Ondersoorten[bewerken]

Er worden zes ondersoorten erkend:

  • Grus canadensis canadensis (Linnaeus, 1758) (Canadese kraanvogel)
  • Grus canadensis nesiotes Bangs & Zappey, 1905 (Cubaanse prairiekraanvogel)
  • Grus canadensis pratensis F. A. A. Meyer, 1794 (Florida Sandhill-kraanvogel)
  • Grus canadensis pulla Aldrich, 1972 (Mississippi-prairiekraanvogel)
  • Grus canadensis rowani Walkinshaw, 1965
  • Grus canadensis tabida J. L. Peters, 1925

Tussen de verschillende ondersoorten van de Canadese kraanvogel is een grote variëteit in grootte. Een vrouwtje van de kleinste ondersoort, Grus canadensis canadensis, is gemiddeld 98 cm lang en weegt 3,34 kg, terwijl een mannetje van Grus canadensis canadensis een gemiddelde lengte van 119 cm heeft en 5 kg weegt.

Bedreiging[bewerken]

Een groep Canadese kraanvogels in Bosque del Apache National Wildlife Refuge, New Mexico (Verenigde Staten)

De ondersoort Grus canadensis pulla is bedreigd en was de eerste vogelsoort waarbij een ei werd bevrucht met sperma die vanuit een cryogene staat werd ontdooid, in een poging de ondersoort te redden.

De Canadese kraanvogel wordt door de IUCN aangemerkt als Least concern, wat wil zeggen dat de soort momenteel veilig is, maar dat de populatie snel afneemt en de soort in de nabije toekomst bedreigd kan worden. De soort is opgenomen in Bijlage II van het CITES-verdrag, een lijst met soorten die bedreigd kunnen worden als de handel in deze soorten niet nauw wordt gecontroleerd. De ondersoorten Grus canadensis nesiotes en Grus canadensis pulla zijn opgenomen in Bijlage I van het CITES-verdrag, een lijst met bedreigde soorten. De soort wordt, naar aanleiding van het CITES-verdrag, ook beschermd door de Nederlandse Flora- en faunawet[3].