Canon Muratori

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Canon Muratori of het Fragment van Muratori is een tekst uit het eind van de tweede eeuw na Chr. en bevat de oudst bekende opsommingen van de boeken van het Nieuwe Testament. De opsomming komt grotendeels overeen met de 27 boeken die tegenwoordig worden erkend als het Nieuwe Testament, hoewel er ook enkele verschillen zijn.

Beschrijving[bewerken]

Hoewel de tekst aan het eind van de tweede eeuw is opgesteld,[1] is deze alleen bekend uit een Latijnse codex (een palimpsest) uit de zevende of achtste eeuw, van de hand van een niet al te kundig kopiist. Vaak neemt men aan dat de tekst teruggaat op een Grieks origineel, maar er is ook wel beweerd dat het Latijn oorspronkelijk zou zijn.[2] De Canon Muratori dankt zijn naam aan Lodovico Antonio Muratori, die de tekst in 1740 publiceerde en die bibliothecaris was van de Biblioteca Ambrosiana in Milaan, waar de Canon Muratori zich tegenwoordig nog steeds bevindt (onder code Cod. Ambros. J 101 sup.).

Het begin van de tekst is verloren gegaan, omdat het perkament ter plaatse beschadigd is. Omdat de eerste leesbare woorden echter luiden 'het derde evangelieboek: naar Lucas', neemt men aan dat het ontbrekende deel van de tekst betrekking heeft gehad op Matteüs en Marcus.

Canon van het Nieuwe Testament[bewerken]

De Canon Muratori is vooral van belang, omdat het de oudst bekende canonlijst van het Nieuwe Testament is en daarmee inzicht geeft in de canonvorming van het Nieuwe Testament. De opsomming van boeken komt grotendeels overeen met de 27 boeken die in de vierde eeuw als canoniek werden erkend, maar er zijn ook enkele verschillen:

Verder worden enkele boeken met naam genoemd en afgewezen, namelijk de brief aan de Laodicenzen, een psalmboek van Marcion en de geschriften van onder meer Arsinous, Valentinus, Miltiades en Basilides, die door de schrijver kennelijk als ketters werden beschouwd.

Wikisource Meer bronnen die bij dit onderwerp horen, kan men vinden op de pagina Muratorian fragment op de Engelstalige versie van Wikisource.