Carnaval Aalst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Praalwagen in 2010 met als thema de bibliotheek

Carnaval Aalst is een jaarlijks evenement in de Belgische stad Aalst. Het wordt telkens gevierd op de dagen voor Aswoensdag.

Geschiedenis[bewerken]

Het Aalsters carnaval ontstond in de middeleeuwen. Cavalcades vanaf 1851 werden nog niet georganiseerd door het stadsbestuur. Pas sinds 1923 telt men de vieringen. Vanaf dan organiseert het bestuur van de stad Aalst de stoet. In 2004 op de nacht van carnavalszondag op maandag gebeurde er een drama: de wagen van Geloeif Me Goed brandde volledig uit. Ze moeten daarvoor een schadevergoeding van anderhalf miljoen euro betalen, of elk lid 50000 euro. Dit bedrag liep zo hoog op omdat omliggende bedrijven ook schade hadden. Dit was één van de grootste carnavalsdrama's uit de geschiedenis van Aalst carnaval. Carnaval Aalst is vooral een straatgebeuren: de vierders dansen op de pleinen en trekken van het ene café naar het andere.

Sinds 2010 is het carnaval van Aalst opgenomen in de Lijst van meesterwerken van het orale en immateriële erfgoed van de mensheid van de UNESCO.

Raadszitting[bewerken]

Zaterdagavond voor carnaval grijpt in de grote zaal van het cultureel centrum De Werf een ludieke gemeenteraadszitting plaats, waar Prins Carnaval de sleutel van de stad ontvangt en de plaatselijke politici, meer bepaald het stadsbestuur, op het podium voor schut gezet worden. De zitting verloopt in het Aalsters dialect en is georganiseerd door een groep doorgewinterde carnavalisten in samenwerking met de stadsdienst 'evenementen', uiteraard zonder inspraak van de burgemeester en de schepenen.

Optochten[bewerken]

Het carnaval van Aalst begint op zondag en eindigt op de vastenavond.

Op zondag trekt de grote carnavalstoet door de straten. Jaarlijks komen hier tienduizenden mensen uit heel Vlaanderen op af. De deelnemende groepen komen sinds de jaren 1970 uitsluitend uit Aalst en maken jaarlijks nieuwe kostuums en nieuwe praalwagens. In de stoet rijden meer dan 100 wagens mee. De thema's die gebruikt worden zijn lokaal, nationaal en internationaal. De zogenaamde 'losse groepen' doen niet mee aan de competitie en kunnen, doordat ze pas zeer laat hun onderwerp kiezen, inspelen op de actualiteit. Ze horen klein en wendbaar te zijn, om de stoet niet te hinderen. De losse groepen worden het peper en zout van de stoet genoemd omdat ze meer op spot en satire focussen dan op praal. Zij maken een onlosmakelijk deel van de stoet uit en zijn aldusdanig officieel erkend. De wagens en de vaste groepen worden beoordeeld door juryleden, die zich verspreid over de omloop opstellen. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen grote, middelgrote en kleine groepen. De groepen zijn verspreid over een A-, B- of C-indeling. Elke indeling heeft dus eerst een aantal 'kleine' groepen, daarna een kleiner aantal 'middelgrote' groepen om daarna af te sluiten met een nog kleiner aantal 'grote' groepen. Dit onderscheid ligt vooral in de lengte van de praalwagens. De grote groepen mogen maximum 50 meter wagenlengte bouwen, maar een 'kleine' groep mag gerust met 100 deelnemers aanwezig zijn. Kleine groepen zijn in Aalst eigenlijk al minstens even groot als wat men in de meeste andere carnavalsteden 'grote groepen' noemt.

Op maandag wordt de maandagstoet georganiseerd. De stoet, die eigenlijk dezelfde is als de zondagstoet, heeft toch zijn eigen sfeertje. Zo rijden de wagens helemaal niet meer op volgorde. 's Avonds worden de prijzen uitgedeeld aan de hand van de punten op zondag. Ook op maandag is er de jaarlijkse Bezemdans van de Aalsterse Gilles gevolgd door de alom bekende "ajuinenworp". De prins en de feestcomitéleden gooien vanop het balkon van het Stadhuis verpakt snoepgoed ter grootte van een ajuin uit over het volk. In een paar verpakkingen zitten nummers die overeenstemmen met verschillende prijzen waaronder het felbegeerde juweeltje (een gouden ajuintje ofwel de gaan ajoin genoemd in de volksmond). Dat juweeltje wordt jaarlijks door een ontwerper gemaakt en is dus uniek. 's Avonds wordt dan weer stevig gefeest op allerhande plaatsen in de stad, met de Grote Markt als place to be.

Dinsdag trekt de Stoet van de Voil Jeanetten door de stad. Hierin lopen mannen verkleed als vrouwen met als attributen een vogelkooi (voegelmoit) met een haring (eirink), valse borsten (tetten), korsetten (korseis), een bontjas (velle frak), een versleten paraplu (kapotte paraplie) en een kinderwagen (kinjerkoesj). Deze traditie komt voort uit de geschiedenis van Aalst. De arbeidersklasse was te arm om een prachtig carnavalskostuum te kopen of te maken. Daarom deden de mannen oude en versleten kledij van hun vrouw aan. In andere steden (Brussel, Gent, ...) is deze traditie samen met de carnavalviering verdwenen. De oudste, echte 'Voil Jeannet' van Aalst is Cyriel Troch (85) die vanaf 1937 Voil Jeannet is. 's Avonds vindt de traditionele popverbranding plaats waarmee het carnavalsfeest wordt afgesloten. Er wordt dan luid gefloten en geroepen om zolang mogelijk tijd te rekken, maar eens de pop vuur heeft gevat rolt er uit de ogen van menig Aalstenaar toch een traan. Nadien wordt opnieuw voor een derde keer stevig feest gevierd.

Sinds 1953 wordt elk jaar een prins Carnaval verkozen. Deze mag 3 dagen lang de stad overnemen tijdens de feestperiode. Ook de Keizer Carnaval speelt een belangrijke rol tijdens het feest. Kamiel Sergant is de 2de keizer van de stad en dit sinds 1969 tot 2014. Keizer wordt men door op zijn minst drie keer prins te worden en vooral door de verdienste voor carnaval Aalst.

Carnavalsgroepen[bewerken]

Carnaval 2010
Carnaval 2009
Station Aalst tijdens het carnaval in 2010

Aalst telt verschillende carnavalsverenigingen.

Eirg 2013

Momenteel zijn er 84 groepen (zonder de vaste groepen). De officiële groepen worden ingedeeld in 3 klassen: de Kleine, Middelgrote en Grote groepen.

Kleine groepen
Groep Groep Groep Groep
Afgesjikt Ajoin Ajommoja Bedesterd
Bedot Bekanst Op De Bolje Beplekt en Bespoeten De Brosselkeire
De Melkmoilen De Moilentrekkers - Beplekt of Bezoepen De Poipeplekkers De Profiteurs
De Saazers De Schoitkitten De Sperrezjiekers De smauk es ter af
De Tsjoepeneizen De Vismooil’n De Zieke Zjieratten – Twiekierenniet De Zoipers
De Zwiejtzoel’n De Zwisjelmoizen Denjer Enjeren Dest-Goe Schief
Droeig Gekloetj Geloeif Mè Goed Geschalotterd
Gralek Grosj Kledde Me Vel Kompasje Lekken en Plekken
Mismiejsterd Noig Oeverboeft Schelmeroi
Schiefgoddeweg Steirk Stièndoeid 't Es Na Of Noeit
't Es Noig 't Es Om Zjiep - 't Es ter oever Venoin Wazakkermedoeng
Wel Bestedj Woorom Dadde Zwert Zat
Middelgrote groepen
Groep Groep Groep
Allei-Joep Beschomt De Droeve Apostelen
De Loizemaanen De Popollekes De Sjattrellen
De Steijnzoel’n De Toerenbiejoekes De Zjieverleppen
De Zwiejtollekes Gestoikt/Minder es mier Drasj
Krejeis Lossendeirdeveirdeirdeir Tisj
Wadesdavoriet Zwert zat Zwisj
Grote groepen
Groep Groep Groep
Bjein Treizen De Lodderoeigen De Loge
De Matotten De Salongcarnavalisten De Snotneizen
Eirg Gratietanders Lotjonslos
Pertotal Possensje Schiefregt'oever
Vaste groepen

Prins Carnaval, Het Ros Balatum, De Stopnoillekes + Stadsreuzen en De Aalsterse Gilles. Keizer Kamiel en De Kamillekes deden voor het laatst mee in 2014.

De carnavalsgroep lotjonslos bestond in 2012 50 jaar en is hiermee de oudste groep. Vanwege een halve eeuw kreeg het ook de titel: Koninklijk AKV Lotjonslos. Sinds 2014 wordt de limiet op het aantal groepen terug opgeheven. Hiermee doen er vanaf dit jaar weer meer dan 70 groepen mee (63 als je de vaste groepen weglaat).

Bloemencorsos

De groepen Beschomt, De Lodderoeigen en Possensje doen jaarlijks mee aan de bloemencorso van Blankenberge. Beschomt doet dit voor de 2de keer, Possensje al 4 keer en De Lodderoeigen zelfs al voor de 9de keer. In 2006 wonnen De Lodderoeigen, samen met een Mechelse groep.

Winnaars groepen[bewerken]

Jaartallen Kleine groepen Middelgrote groepen Grote groepen
2000 Kartasj Possensje Schiefregt'oever
2001 'T Es Na Of Noeit Vrièt De Lodderoeigen
2002 De Sjattrellen Vrièt Lotjonslos
2003 'T Es Na Of Noeit De Zwiejtollekes Eirg
2004 De Sjattrellen Vrièt De Lodderoeigen
2005 De Sjattrellen Vrièt Lotjonslos
2006 De Sjattrellen Vrièt Possensje
2007 De Sjattrellen Vrièt De Lodderoeigen
2008 De Sjattrellen Vrièt Schiefregt'oever
2009 De Sjattrellen De Zwiejtollekes Possensje
2010 De Zwiejtzoel’n De Loizemaanen De Lodderoeigen
2011 Beschomt Krejeis Possensje
2012 Geloeif Mè Goed De Steijnzoel’n De Lodderoeigen
2013 Bedesterd Beschomt Eirg
2014 De Zwiejtzoel’n Beschomt Possensje
2015 De Poipeplekkers Beschomt De Lodderoeigen

Aantal keer gewonnen sinds 2000[bewerken]

Carnavalsgroep Kleine Groepen Middelgrote Groepen Grote Groepen Huidige Categorie
Bedesterd 1 0 0 Klein
Beschomt 1 3 0 Middelgroot
De Lodderoeigen 0 0 6 Groot
De Loizemaanen 0 1 0 Middelgroot
De Poipeplekkers 1 0 0 Klein
De Sjattrellen 7 0 0 Middelgroot
De Steijnzoel'n 0 1 0 Middelgroot
De Zwiejtollekes 0 2 0 Middelgroot
De Zwiejtzoel'n 2 0 0 Middelgroot
Eirg 0 0 2 Groot
Geloeif Mè Goed 1 0 0 Klein
Kartasj 1 0 0 Gestopt
Krejeis 0 1 0 Middelgroot
Lotjonslos 0 0 2 Groot
Possensje 0 1 4 Groot
Schiefregt'Oever 0 0 2 Groot
'T Es Na Of Noeit 2 0 0 Klein
Vrièt 0 7 0 Gestopt

Prinsen[bewerken]

Jaartallen Prinsen
2006 Michel Picqueur
2007 Klaus Gabrio
2008 Kenny D'Hondt
2009 Jurgen Cooman
2010 Chris Boone
2011 Kristof Devos
2012 Stefanie Daeleman
2013 Peter Van Nuffel
2014 Werner Kinoo
2015 Joeri Mens

In 2012 was voor het eerst in de geschiedenis een vrouw tot prins verkozen, omdat er geen mannelijke kandidaten waren.

Muziek[bewerken]

Rond het carnaval van Aalst bestaat een uitgebreide collectie van meer dan 3.250 carnavalsliederen, allemaal gezongen in het Aalsterse dialect. Zo'n drie maanden voor het carnaval gaat ook een speciale carnavalsradio in de ether: Ajoin Music. Die brengt 24 uur per dag carnavalsmuziek en zelfs de reclameblokken worden voor de gelegenheid in het Aalsters ingesproken. In 2014 bestaat Ajoin Music 10 jaar, en daarom gaat de radiozender starten met: Ajoin Music TV. Tevens kan men op het internet verschillende radio's vinden, zoals die van Digitale Regio Aalst. Op 22 november 2014 start een nieuwe editie van Ajoin Music met radiofrequentie 107.8 FM (Alleen voor Aalst en de gemeenten er rond). Jaarlijks worden er ook CD's uitgebracht met campagneliedjes, stoetliedjes en andere liedjes in het Aalsters. De opbrengst hiervan gaat vaak naar goede doelen, carnavalsgroepen,.... Bekende CD's zijn onder meer die van: De Salongcarnavalisten, Muzikoilsjt, Lekken en Plekken, Porteplum, De Aalsterse Prinsencaemere, ....

Stadhuis[bewerken]

Jaarlijks wordt ook het stadhuis versierd. Het stadhuis speelt ook heel belangrijke rol tijdens carnaval, omdat er vanop het balkon de "ajoinenworp" plaatsvindt. Duizenden 'snoep'ajuintjes(uien) worden dan rond gesmeten. Hierbij vallen prijzen te winnen, waaronder een gouden met diamanten versierd ajuintje. In 2013 besloot men de oude decoratie van het stadhuis weg te halen omdat deze versleten was, en er een soort poppentheater van te maken. Dit poppentheater speelt om het uurtje als de muziek van het belfort weerklinkt. Men ziet dan drie personen verschijnen onder het doek die op de Aalsterse muziek dansen: Eerst Kamiel Sergeant, dan een Aalsterse Gilles (oilsjterse gilles) en als laatste de voil jeanet.

Voil Janet[bewerken]

Een voil janet (vuile janet) is één van de belangrijkste kenmerken van Aalst-carnaval. Een voil janet is een man die zich verkleed in een vrouw. Op dinsdag is er altijd een Voil Janettenstoet. Tijdens de stoet is bijna alles toegelaten, op gebruikte tampons etc. na, wat vroeger wel kon. Vandaar zegt men nu de "Proepere Voil Janet". De Voil Janet vindt zijn oorsprong bij de industriële revolutie, toen de arbeiders geen geld hadden om zich te verkleden en de oude kleren van hun vrouwen aantrokken. De typische attributen van een Voil Janet zijn een vogelkooi (voegelmoit), een kinderwagen (kinnekoesj), een bontjas (vellen frak) en een droge haring (gedroeigden eirink).

Carnaval en Sport[bewerken]

Het is een traditie dat jaarlijks in Aalst sportploegen rond carnaval een carnavalsmatch geven, waarvan Crelan Okapi Aalstar en SC Eendracht Aalst de bekendste voorbeelden zijn. Deze geven altijd veel sfeer en worden meestal gewonnen door de thuisploeg. Er worden carnavalsliedjes gedraaid en de prins carnaval treed ook op. Verder schrijft men ook supportersliedjes in het dialect, waarbij die van Kamiel Sergeant het meest bekend zijn. Iejndracht veroit is het bekendste liedje.

Trivia[bewerken]

  • De carnavalsgroep Vrièt schreef zijn naam op 2 manieren: zowel Vrièt als Vriét.
  • AKV Lotjonslos bestond in 2012 50 jaar en mag hierdoor de titel koninklijk dragen. Het werd tot nu toe 23 keer eerste, 15 keer tweede en 8 keer derde.

Externe links[bewerken]