Naar inhoud springen

Cassins kuifarend

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Cassins kuifarend
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2016)
Cassins kuifarend
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Accipitriformes
Familie:Accipitridae (Havikachtigen)
Geslacht:Aquila
Soort
Aquila africana
(Cassin, 1865)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Cassins kuifarend op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De Cassins kuifarend (Aquila africana) is een middelgrote roofvogel die zoals alle arenden behoort tot de familie van de havikachtigen (Accipitridae).

Vroeger werd de Cassins kuifarend gerekend tot het geslacht Spizaetus (ook wel tot het geslacht Hieraaetus), maar moleculair genetisch onderzoek toonde aan dat de soorten uit de Oude Wereld meer verwant waren aan de soorten uit het geslacht Ictinaetus dan aan de soorten in het geslacht Spizaetus die in de Nieuwe Wereld voorkomen.[2]

De Cassins kuifarend is een relatief kleine arend (56 cm). Volwassen vogels zijn zwart van boven en de buik en borst zijn wit. De staart is afwisselend donker- en lichtbruin gebandeerd en de poten zijn bleekgeel.

Verspreiding en leefgebied

[bewerken | brontekst bewerken]

De Cassins kuifarend heeft een vrij groot verspreidingsgebied in West-en Midden-Afrika. Daardoor alleen al is de kans op uitsterven gering. Wel is het een tamelijk zeldzame vogel.[3] De grootte van de populatie wordt geschat op 1000 tot 10.000 exemplaren.

Er is aanleiding te veronderstellen dat de soort in aantal achteruit gaat, want het is een soort van dicht regenwoud en dit leefgebied wordt steeds kleiner door ontbossingen. Echter, het tempo van de achteruitgang ligt onder de 30% in tien jaar (minder dan 3,5% per jaar). Om die redenen staat deze kuifarend als niet bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN.[1]