Chelodina expansa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Chelodina expansa
Chelodina expansa.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Testudines (Schildpadden)
Onderorde:Pleurodira (Halswenders)
Familie:Chelidae (Slangenhalsschildpadden)
Geslacht:Chelodina (Australische slangenhalsschildpadden)
Soort
Chelodina expansa
Gray, 1857
Afbeeldingen Chelodina expansa op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Chelodina expansa op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Chelodina expansa is een schildpad uit de familie slangenhalsschildpadden (Chelidae). De soort behoorde lange tijd tot het geslacht Macrochelodina, waardoor de verouderde wetenschappelijke naam in de literatuur wordt gebruikt.[1] De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door John Edward Gray in 1857. Later werd de wetenschappelijke naam Macrochelodina expansa gebruikt.

Het is van alle Australische slangenhalsschildpadden de grootste soort, de schildpad kan een schildlengte bereiken tot 48 centimeter. Door de lange nek en staart doet het dier veel groter aan. De kleur van het schild is groen tot bruin. De kop en poten zijn grijs tot bruin van kleur, de onderzijde is lichter van kleur.[2]

Chelodina expansa is endemisch in Australië en komt verspreid over het land voor. De habitat bestaat uit grotere en diepere wateren zoals rivieren. De meeste slangenhalsschildpadden komen voor in wateren die weleens opdrogen maar deze soort leeft alleen in permanente wateren. De schildpad is ook aangetroffen in snelstromende rivieren.

Bronvermelding[bewerken]