Wampi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Clausena lansium)
Ga naar: navigatie, zoeken
Wampi
Clausena lansium.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade: Malviden
Orde: Sapindales
Familie: Rutaceae (Wijnruitfamilie)
Geslacht: Clausena
Soort
Clausena lansium
(Lour.) Skeels (1909)
Zaden
Zaden
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De wampi (Clausena lansium) is een plant uit de wijnruitfamilie (Rutaceae).

Het is een tot 7 m hoge, groenblijvende boom met een grijsbruine schors en met lange, schuinopwaarts staande, flexibele takken. De afwisselend geplaatste bladeren zijn donkergroen, 10-30 cm lang, samengesteld en geveerd. De vijf tot vijftien afwisselend geplaatste deelblaadjes zijn ovaal tot lancetvormig, 7-10 cm lang, gegolfd en gezaagd. De wittige of gelig groene, vier- of vijfdelige, circa 1,25 cm brede, geurende bloemen groeien in vertakte, 10-50 cm lange pluimen.

De vruchten groeien in vertakte trossen, zijn circa 2,5 cm groot, bolvormig tot langwerpig-kegelvormig en hebben een gele of geelbruine, doorschijnende, harsige schil, die niet eetbaar is. Het vruchtvlees is verdeeld in vijf compartimenten. Het is gelig-wit of kleurloos, gelei-achtig, sappig en fris zoet tot zuur van smaak, gelijkend op druiven of kruisbessen. De vrucht bevat één tot vijf, langwerpige, 1,25-1,6 cm lange, heldergroene zaden. De wampi kan als handfruit worden gegeten en verwerkt in marmelade's en frisdranken.

De soort komt van nature voor in China en Zuidoost-Azië, waar hij voorkomt in vochtige bossen in het laagland. De vruchten worden tevens geteeld in Queensland (Australië) en in Florida en Hawaï (Verenigde Staten).