Clomazon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Clomazon
Structuurformule en molecuulmodel
Structuurformule van clomazon
Structuurformule van clomazon
Algemeen
Molecuulformule
     (uitleg)
C12H14ClNO2
IUPAC-naam 2-(2-chloorbenzyl)-4,4-dimethyl-1,2-oxazolidin-3-on
Molmassa 239,698 g/mol
SMILES
CC2(C)CON(CC1=CC=CC=C1Cl)C2=O
CAS-nummer 81777-89-1
PubChem 54778
Waarschuwingen en veiligheidsmaatregelen
Toxisch
Gevaar
H-zinnen H302 - H315 - H319 - H331
EUH-zinnen geen
P-zinnen P261 - P305+P351+P338 - P311
LD50 (ratten) (oraal) 1369 mg/kg
Fysische eigenschappen
Aggregatietoestand vast
Kleur wit
Smeltpunt 33,9 °C
Kookpunt 281,7 °C
Oplosbaarheid in water (bij 20°C) 1,1 g/l
Goed oplosbaar in aceton, methanol, dichloormethaan
log(Pow) 2,54
Waar mogelijk zijn SI-eenheden gebruikt. Tenzij anders vermeld zijn standaardomstandigheden gebruikt (298,15 K of 25 °C, 1 bar).
Portaal  Portaalicoon   Scheikunde

Clomazon is een organische verbinding die gebruikt wordt als herbicide. In zuivere toestand is het een witte vaste stof. Het technisch product is een strokleurige vloeistof.

De stof werd ontwikkeld door FMC Corporation in de Verenigde Staten en in 1983 gepatenteerd.[1] FMC Corp. verkoopt het in de Verenigde Staten onder de merknaam Command en in Europa onder de merknaam Centium.

Clomazon heeft een matige acute toxiciteit. De stof is niet genotoxisch of carcinogeen en heeft geen negatief effect op de voortplanting.

Toepassing[bewerken]

Clomazon is een selectief herbicide tegen eenjarige onkruiden, waaronder kleefkruid, vogelmuur, perzikkruid en zwaluwtong. Het werkt systemisch; het wordt opgenomen door de wortels en scheuten van de planten en daarna opwaarts verspreid. Clomazon remt de biosynthese van carotenoïden in de plant. Daardoor zal nieuw plantenweefsel verkleuren, van bleekgroen of geel tot wit bij hoge dosis.

Omdat clomazon vluchtig is kan het bij versproeien zich gemakkelijk in de buurt verspreiden en daar andere gewassen doen verkleuren of verbleken. Daarom moet er een grote bufferafstand gerespecteerd worden bij het versproeien. Om dat te vermijden wordt het nu meestal geformuleerd als een suspensie van microcapsules, waarin clomazon ingekapseld is in een polymeer. Die suspensie wordt dan gemengd met water en versproeid. Door hydrolyse breekt de schil van de microcapsules af en komt clomazon ter beschikking.

Regelgeving[bewerken]

De Europese Commissie heeft clomazon per 1 november 2008 opgenomen in de lijst van toegelaten gewasbeschermingsmiddelen.[2]

In België is het product Centium 360 CS[3] erkend met clomazon als actief bestanddeel. Het is toegelaten bij de teelt van diverse groenten, bieten en aardappelen.[4]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]