Conimex

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Trassie Oedang

Conimex is een merknaam van Unilever voor oorspronkelijk alleen ingrediënten ter bereiding van Oosterse gerechten en maaltijdpakketten. Het assortiment bestaat uit Aziatisch georiënteerde producten zoals sambal, ketjap, mie, kroepoek, kruidenpasta's en sauzen, met een uniforme serie gele verpakkingen.[1]

De merknaam is van oorsprong een Nederlandse afkorting van Conserven import export maatschappij.[2] Het is geen 'global brand', maar in Unilever-termen een 'local jewel', wat inhoudt dat het slechts in één of enkele markten verkocht wordt; in dit geval de Nederlandse markt.[3] Sinds januari 2008 verzorgt Van Tol Import-Export uit Bodegraven de export van Conimex producten wereldwijd voor Unilever Benelux.

Conimex benoemt anno 2024 zelf de volgende productgroepen, niet compleet: kroepoek), boemboes, kruidenmixen, droge kruiden, ketjap, sambal, noodles, sauzen, soepen, wokolie, -saus en -pasta.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Conimex is begonnen als een handelsonderneming in Baarn. Het bedrijf werd in 1932 opgericht als naamloze vennootschap NV door de notariszoon Ton Schouten, die startte als importeur van ansjovis, sardines en olijfolie. Het kantoor en de productieafdeling werden gevestigd in het verbouwde koetshuis van notaris Schouten senior aan de Eemnesserweg. Later kwamen er producten uit Italië, zoals macaroni en spaghetti bij, maar ook Kellogg's Cornflakes.

Na 1936 legde het bedrijf zich toe op de productie van nasi goreng en bami in blik aangepast aan de Hollandse smaak, en sambal. De focus kwam mede tot stand door Wim en Elisabeth Millenaar. Hij was een gepensioneerde KNIL militair met nog de nodige contacten in Nederlands-Indië en Elisabeth kende de recepten.[4] Een van de belangrijkste klanten was de Koninklijke Marine waar traditiegetrouw eenmaal per week een rijsttafel wordt geserveerd. Tijdens de Duitse bezetting lag de zaak bijna stil, wegens im- en exportproblemen, in 1944 overleed de grondlegger.[4] Zijn compagnon A.J.M. Sterneberg zette de zaken na de Tweede Wereldoorlog voort. Men ging zelf de ingrediënten vervaardigen, die via filiaalbedrijven als Albert Heijn werden afgezet.[2] Bij het zilveren jubileum in 1957 werkten er 115 mensen bij Cominex.[4]

In de tweede helft van de 20e eeuw breidde het bedrijf het assortiment uit met producten als mie, kroepoek en ketjap. Men zocht een nieuwe doelgroep in de kwart miljoen Indische Nederlanders die na de onafhankelijkheid van Indonesië naar Nederland kwamen. Met het productassortiment had de firma buiten de Indische toko's lange tijd geen concurrentie. Daarnaast werden de 'typisch oosterse' producten geregeld aangepast aan de gemiddelde Nederlandse smaak. In 1972 is het bedrijf verkocht aan de multinational Reckitt & Colman en vervolgens werd het in 1990 overgenomen door CPC, het latere Bestfoods, dat in 2000 weer werd overgenomen door Unilever.[2] De productie werd in de jaren negentig verplaatst naar industrieterrein De Noordschil, later ging het "droge deel" van de productie naar de Knorr fabriek in Loosdrecht en kwamen de "natte producten" van Knorr naar de fabriek in Baarn. In 2005 werd de gehele productie in Baarn stopgezet en verplaatst naar Unileverfabrieken elders in Europa.[5] In Baarn waren toen zo'n 110 medewerkers actief.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]