Naar inhoud springen

Crime of the Century

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door BKannen (overleg | bijdragen) op 17 jan 2020 om 00:23. (subjectief)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Crime of the Century
Studioalbum van Supertramp
Uitgebracht september 1974
Opgenomen voorjaar 1974
Genre progressieve rock
Duur 44:22 minuten
Label(s) A & M Records
Producent(en) Ken Scott
Chronologie
1971
Indelibly Stamped
  1974
Crime of the Century
  1975
Crisis? What Crisis?

(en) Allmusic-pagina
(en) MusicBrainz-pagina
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Crime of the Century is het derde studioalbum van de Britse symfonische rockgroep Supertramp. Het is tevens de titel van het slotnummer van het album. Het album kwam in 1974 uit en wordt veelal gezien als het artistieke hoogtepunt van de groep.

Geschiedenis

Het album volgde op twee zeer matig verkochte albums supertramp en Indelibly Stamped. Davies en Hodgson moesten een nieuwe weg vinden en kwamen met een muziekgroep bestaande uit Helliwell, Thomson en Siebenberg. Als producer werd Ken Scott ingehuurd, die toen bekend was van The Beatles en David Bowie (album Ziggy Stardust). De opnames vonden plaats in de Ramport Studios (eigendom van The Who) en Trident Studios van februari tot juni 1974. Ken Scott heeft volgens OOR's Pop-encyclopedie vier maanden aan het album zitten sleutelen.

Kenmerken

Het resultaat mocht er wezen, er is bijna geen enkel fragment te vinden waarop het stil is; bijna altijd zijn er dubbele stemmen aanwezig. Het album heeft daarnaast van zichzelf al op de elpee een groot diversiteit aan dynamiek. Het album is opgedragen aan de Nederlandse (toen) miljonair Sam Miesegas. Vanwege de bekendheid en de dynamiek was het een van de eerste muziekalbums die uitkwam op compact disc (omstreeks december 1983). De tracks lopen in elkaar over; zo is de slotnoot vanSchool de begintoon van Bloody Well Right.

Musici

De band bestond uit:

aangevuld met:

  • Christine Helliwell - achtergrondzang op "Hide in Your Shell"
  • Vicky Siebenberg - achtergrondzang op "Hide in Your Shell"
  • Scott Gorham - achtergrondzang op "Hide in Your Shell"
  • (onbekende straatmuzikant, niet vermeld op de hoes) - zingende zaag op "Hide in Your Shell"
  • Ken Scott - watergong op "Crime of the Century"

(deze gegevens ontbreken op de eerste cd-persing geheel)

Composities

Alle nummers zijn geschreven door Davies en Hodgson.

Kant A

  1. "School" – 5:34 (zang: Roger Hodgson en Rick Davies)
  2. "Bloody Well Right" – 4:31 (zang: Rick Davies)
  3. "Hide in Your Shell" – 6:48 (zang: Roger Hodgson)
  4. "Asylum" – 6:43 (zang: Rick Davies)

Kant B

  1. "Dreamer" – 3:31 (zang: Roger Hodgson)
  2. "Rudy" – 7:19 (zang: Rick Davies)
  3. "If Everyone Was Listening" – 4:04 (zang: Roger Hodgson)
  4. "Crime of the Century" – 5:36 (zang: Rick Davies)

Bij de elpee zat een ingestoken kaart in de hoes, waarbij alle teksten werden afgedrukt en wie de eerste stem had. De door Hodgson gezongen gedeelten zijn wit afgedrukt, die van Davies geel.

Een aantal songs van het album is door de jaren heen verschenen tijdens concerten. Met name School, Rudy en uiteraard Dreamer (single) kwamen veelvuldig terug, net zoals het slotnummer Crime of the Century.

Heruitgaven

Vanwege het succes is het album daarna nog een aantal keren uitgegeven. Door de dynamische mogelijkheden van de cd werd de dynamiek technisch opgeschroefd, niet naar ieders genoegen. Dit moet gezien worden in de strijd die voor- en tegenstanders van de cd al vanaf het begin voeren. De cd zou daarbij onnatuurlijke dynamiek weergeven, juist voor de albums die niet tijdens het cd-tijdperk (vanaf 1983) zijn opgenomen. Van het album verschenen ook nog speciale uitgaven op het Mobile Fidelity Sound Label, een label dat veelverkochte albums in (volgens sommigen) een iets betere geluidskwaliteit uitbracht, cd’s verschenen in goudkleur. Geremasterde versies kwamen uit in 1993 en 2002.

Trivia

  • Dreamer was de single die destijds de verkoop van het album moest stimuleren; School daarentegen is het bekendste nummer van het album; School kwam pas in 1990 in de Nederlandse Top40; Dreamer haalde trouwens de eerste keer de hitparade niet; pas in 1981 in een live-uitvoering haalde het de Top40;
  • Asylum kent op de eerste cd-versie een breuk in de weergave; kennelijk een gevolg van mispersing;
  • Rudy werd tijdens concerten ondersteund voor een film van een TGV die over sporen langs kleine stationnetjes raast;
  • Crime of the Century heeft als een van de weinige songs een outro dat bekender is dan het lied zelf;
  • Crime ontving haar hoogtepunt tijdens concerten, tijdens een live-uitvoering in het Olympisch Stadion te Amsterdam gedurende de tournee volgend op Famous Last Words dreigde het de hele avond te gaan regenen, doch op een enkel buitje (de bezoekers op het speelveld werden wel drijfnat) bleef het droog; toen Supertramp aan Crime toekwamen als toegift braken de hemelpoorten open en stortte een enorme onweersbui naar beneden, vergezeld van bliksem op het moment dat op het filmdoek de tralies in de ruimte zichtbaar werden; het optreden werd voorafgegaan door optredens van Jango Edwards en vreemd genoeg Mother's Finest, een funkband;
  • Veel songs van Crisis? What Crisis?, de opvolger, werden geschreven voor en tijdens de opnamen van dit album.

Hitnotering

"Crime of the Century" in de Nederlandse Album Top 100 - binnen: 22-02-1975
Week 1 2 3 4 5
Nummer 44 40 33 42 50 uit