CrunchBang Linux

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
CrunchBang Linux
CrunchBang 11 Waldorf
CrunchBang 11 Waldorf
Ontwikkelaar CrunchBang en de gemeenschap
OS-familie GNU/Linux
Bronmodel FOSS
Laatste uitgave 11 (7 mei 2013)
Codenaam Waldorf
Kerneltype Monolitische kernel
Licentie GPL en anderen
Status Gestaakt
Website (en) Projectpagina
Portaal  Portaalicoon   Informatica
Vrije software

CrunchBang Linux was een lichtgewicht Linuxdistributie gebaseerd op Debian. Opvallend aan CrunchBang was het gebruik van de windowmanager Openbox, zonder een bijbehorende desktopomgeving te gebruiken. CrunchBang is bij uitstek geschikt om te worden gebruikt op wat oudere hardware met minder prestaties. Na het downloaden van het ISO-bestand kan er een live-cd worden gemaakt, waarna de distributie vanuit de live-omgeving geprobeerd en geïnstalleerd kan worden. CrunchBang is gebaseerd op Debian.

Functionaliteit[bewerken]

Standaard is CrunchBang voorzien van diverse softwarepakketten die niet onder de GPL vallen. Hierdoor kunnen vanaf de cd onder meer multimediabestanden worden afgespeeld. Om de prestaties te maximaliseren zijn diverse modules geoptimaliseerd en zijn standaardpakketten gewijzigd. Zo gebruikt CrunchBang:

  • Skype, VoIP-client in plaats van Ekiga
  • Thunar in plaats van de bestandbeheerder Nautilus.
  • AbiWord en Gnumeric worden standaard geïnstalleerd, LibreOffice wordt als alternatief aangeboden gedurende de installatie
  • Openbox zonder GNOME (normaal gezien wordt een windowmanager niet zonder een desktopomgeving gebruikt)
  • CrunchBang hanteert ook een ander GTK-thema, pictogrammenverzameling en standaardachtergrond.

Conky wordt als informatiehulpmiddel gebruikt. Na installatie vindt men hier de sneltoetsen in terug die gebruikt kunnen worden in CrunchBang. Omdat CrunchBang is gebaseerd op Debian, kan verder ook worden geput uit de enorme hoeveelheid pakketten die voor Debian beschikbaar is.

Versies[bewerken]

CrunchBang wordt aangeboden in een 32- en een 64-bit versie. De 32-bit versie is verder opgesplitst in twee versies, waarvan het verschil hem zit in de ondersteuning van PAE.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]