Dave Bartholomew

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dave Bartholomew
Dave Bartholemew in 1977
Dave Bartholemew in 1977
Algemene informatie
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Dave Bartholomew (Edgard, 24 december 1920) is een Amerikaans rhythm-and-blues- en jazzmuzikant. Hij was ook actief als producer.

Bartholomew leerde jong trompet en tuba spelen. Hij trok later naar New Orleans, waar hij verschillende bands leidde vooraleer in militaire dienst te gaan. Vervolgens stichtte hij in New Orleans een R&B-Band, waarin onder meer Alvin "Red" Tyler, Lee Allen, Cousin Joe en Earl Palmer speelden.

In 1947 deed Batholomew zijn eerste studiowerk voor Deluxe Records. In 1949 kreeg hij bij Imperial Records een betrekking als arrangeur, bandleader en talentscout. Bij de muzikanten, waarvoor hij in de jaren 1950 producent was, hoorden Smiley Lewis, Lloyd Price, Shirley & Lee, Earl King, Tommy Ridgely, Chris Kenner, Robert Parker, Frankie Ford en Fats Domino, met wie hij ook nummers componeerde. Eén nummer dat voortkwam uit die samenwerking is My Girl Josephine, dat in 1965 als Hello Josephine van The Scorpions een hit was in Nederland.

Halverwege de jaren 1960 verliet Bartholomew Imperial en werkte hij korte tijd voor Trumpet, Mercury en zijn eigen label Broadmoor. Ook in de jaren 1970 en de jaren 1980 was hij verder actief in de muziekindustrie en leidde hij zijn eigen dixielandband in New Orleans. In 1991 werd hij als niet-uitvoerder opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. In 1995 en 1998 kwam de albums Dave Bartholomew and the Maryland Jazz Band en New Orleans Big Beat uit.

In 2007 werd Dave Bartholomew opgenomen in de Blues Hall of Fame.