De duistere diamant

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De duistere diamant
Stripreeks Suske en Wiske
Volgnummer 46
Scenario Willy Vandersteen
Tekeningen Willy Vandersteen
Lijst van verhalen van Suske en Wiske
Portaal  Portaalicoon   Strip

De duistere diamant is het zesenveertigste stripverhaal uit de reeks van Suske en Wiske. Het is geschreven door Willy Vandersteen en gepubliceerd in De Standaard en Het Nieuwsblad van 28 februari 1958 tot en met 10 juli 1958. Belangrijke thema's in het verhaal zijn alchemie en hekserij.

De eerste albumuitgave was in 1958, in de Vlaamse ongekleurde reeks met nummer 34. In 1971 werd het verhaal uitgebracht in de Vierkleurenreeks met albumnummer 121. De geheel oorspronkelijke versie verscheen in 1997 opnieuw in Suske en Wiske Klassiek.

Personages[bewerken]

Locaties[bewerken]

  • De Ganzenhoeve
  • Het kasteel van de baron
  • Het moeras waar altijd mist hangt
  • De druïdentempel
  • De toren van de magiër

Uitvindingen[bewerken]

Het verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Lambik vraagt Suske, Wiske en tante Sidonia mee op vakantie op een oude boerderij, De Ganzenhoeve. Jerom gaat niet mee, hij werkt op het ministerie. De eigenares van de boerderij is een jonge vrouw genaamd Alwina, die om onduidelijke redenen wordt gemeden door de lokale bevolking. Suske en Wiske vinden in het naburige moeras een zwarte diamant. Alwina vertelt de legende over een toren in het moeras, die later inderdaad door Lambik wordt gevonden. De zwarte diamant wordt verkocht aan baron Rijnkopers, die een presentatie voor de pers organiseert. Suske en Wiske worden daar beschuldigd van diefstal van de diamant, en vluchten met de teletijdmachine naar het verleden (omstreeks 1400).

In het verleden aangekomen neemt Wiske een foto met flits. Ze wordt op de brandstapel gezet, nadat ze door de Vierschaar is veroordeeld als heks. Ze wordt net op tijd gered doordat Lambik, tante Sidonia en Alwina ook op het marktplein aankomen. De jeep wordt aangevallen door de lokale drakendoder, maar de vrienden ontsnappen. Professor Barabas heeft armbanden uitgevonden, waarmee je weer naar het heden terug kan gaan als de teletijdmachine hapert.

De vrienden delen de armbanden uit. Alwina vertelt dat ze afstamt van tovenaars en alchemisten die hier al eeuwen wonen. Daardoor is ze zelf ook een heks; als ze aan iets denkt, gebeurt het. Zo kan ze bijvoorbeeld dingen op afstand laten bewegen. In de toren in het moeras heeft een alchemist een kunstmatige diamant gemaakt en daar zijn glimlach in gelegd om de diamant te doen schitteren. Iedereen die de diamant in bezit krijgt, verliest zelf ook zijn vermogen om te lachen. De vrienden komen erg in de problemen door een Zwarte Ridder en zijn bende, maar worden net op tijd teruggeflitst naar hun eigen tijd. Suske komt erachter dat hij de armband van tante Sidonia nog heeft. De teletijdmachine is intussen stuk door een onhandigheid van Lambik, en tante Sidonia die de diamant in bezit heeft is nog in het verleden. Nog net op tijd wordt de teletijdmachine gemaakt en wordt Sidonia uit de 14e-eeuwse moerassen gered.

De baron wordt door Lambik gepakt wanneer bij probeert te vluchten. Hij vertelt dat hij spijt heeft, nadat Wiske een foto ontwikkeld heeft waarop blijkt dat hij de Zwarte Ridder is. Hij heeft de diamant weer aan Sidonia verkocht en heeft Suske en Wiske vals van diefstal beschuldigd. Tante Sidonia is inmiddels erg zwak en Wiske koopt de diamant van haar over, waarna Sidonia meteen opknapt. Daarna kopen de vrienden de diamant steeds van elkaar, waarbij ze hun lach en daarmee hun levenskracht verliezen. De diamant moet daardoor steeds na bepaalde tijd door iemand anders worden overgekocht, om te voorkomen dat iemand helemaal wegkwijnt door hem te lang te houden. Uiteindelijk laat professor Barabas de diamant in de afvoerput vallen en is daardoor in levensgevaar. De diamant kan nog net op tijd worden teruggevonden.

Alwina koopt nu de diamant om aan de lastige situatie een einde te maken en gaat met haar laatste krachten richting de toren. De alchemist koopt de diamant en daarmee wordt de magie verbroken. Alwina heeft haar lach terug en de alchemist zal nu eindelijk de eeuwige rust kennen. Voordat de alchemist met de toren wegzinkt in het moeras geeft hij Alwina nog een wijze les mee: wie de lach bant, doodt zijn hart.

Achtergronden bij het verhaal[bewerken]

  • Het verschijnsel dat iemand objecten met zijn of haar gedachten kan verplaatsen wordt ook wel telekinese genoemd.
  • Fotografie is een ander belangrijk onderwerp in dit verhaal. Wiske probeert nog uit te leggen dat de flits van haar camera door een natuurkundig proces wordt veroorzaakt, maar wordt als heks aangezien.
  • Jerom werkt op het ministerie en heeft als nieuwe hobby fotografie. Dit zal ook een belangrijke rol spelen in het volgende verhaal, De zwarte zwaan.
  • De jeep wordt aangevallen door de lokale drakendoder. Lambik is ook een drakendoder in album De ringelingschat en samen met Jerom in De schone slaper.
  • Het verhaal is in het Frans uitgegeven als Le diamant sombre.

Verfilming[bewerken]

In 2004 kwam er een speelfilm gebaseerd op dit verhaal uit. De duistere diamant is daarmee het eerste Suske en Wiske-verhaal waarvan een speelfilmadaptatie is gemaakt.[1]

Uitgaven[bewerken]

Publicaties
Krant of tijdschrift Nummer Publicatiedatum Voorganger Opvolger
De Standaard / Het Nieuwsblad 36 28 februari 1958 - 10 juli 1958 De zonnige zageman De zwarte zwaan
Het Nieuwsblad van het Zuiden 19 5 februari 1959 - 18 juni 1959 De zonnige zeurpiet De Texasrakkers
Suske en Wiske 58 19 november 2003 - 24 december 2003 De kaartendans geen
Albumuitgaven
Stripreeks of collectie Nummer Eerste druk Voorganger Opvolger
Vlaamse ongekleurde reeks 34 1958 De geverniste zeerovers De zwarte zwaan
Hollandse ongekleurde reeks 23 1959 De geverniste zeerovers geen
Vlaamse tweekleurenreeks 34 1960 De geverniste zeerovers De zwarte zwaan
Hollandse tweekleurenreeks 23 / 34 1960 De geverniste zeerovers Het vliegende bed
Vierkleurenreeks 121 juni 1971 De geverniste zeerovers De kale kapper
Rode plus reeks 1 121 plus 1987 De geverniste zeerovers De zwarte zwaan
Suske en Wiske Collectie 14 1987
Rode plus reeks 2 7 1993 De gouden cirkel De steensnoepers
Rode klassiek reeks 37 september 1997 De zonnige zageman De zwarte zwaan
Groot formaat uitgave 1997
Originele Verhalen 10 2001
Film uitgave 18 februari 2004
Uitgave VUM-groep 34 2005 De geverniste zeerovers De zwarte zwaan
Witte reeks 2 17 mei 2017 Het geheim van de gladiatoren De schat van Beersel

Externe links[bewerken]