De tovenaar van Oz (anime)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De tovenaar van Oz
オズの魔法使い
(Oz no Mahōtsukai)
Doelgroep kinderen
Genre Fantasy
Tv-anime: De tovenaar van Oz
Studio Panmedia
Originele uitzending 1986 – 1987
Afleveringen 52

De tovenaar van Oz (オズの魔法使い, Ozu no Mahōtsukai) is een Japanse anime-serie uit 1986 gebaseerd op vier boeken van de Land van Oz-reeks geschreven door L. Frank Baum. Deze animatieserie heeft geen verband met de Japanse tekenfilm met dezelfde titel die in 1982 gemaakt werd, maar die pas in 1986 werd uitgebracht in Japan.

Uitzending in Nederland[bewerken]

In Nederland werd de serie in 1986 uitgezonden door VARA, in België door BRT1. De titel werd letterlijk vertaald naar De tovenaar van Oz. Beide zenders gebruikten een in het Nederlands nagesynchroniseerde versie waar Nederlandse stemacteurs voor werden ingeschakeld, waaronder Annelies Balhan. Ook werden er enkele zaken aangepast: Dorothy's naam werd ingekort tot Doortje. Haar woonplaats is in de nasynchronisatie niet ergens in Kansas, maar in het Brabantse Kaatsheuvel. Ook de namen van veel personages werden aangepast: de vogelverschrikker heet Lappie, de leeuwenkoning Droezel, de tinnen man Blikkie.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De tovenaar van Oz bestaat uit vier grote delen.

Aflevering 1 tot en met 17[bewerken]

Dit deel is gebaseerd op het eerste boek De tovenaar van Oz. Het verhaalt de avonturen van Doortje, een weeskind uit Kaatsheuvel, die op de boerderij van haar tante en oom wordt grootgebracht. Op een dag gaan haar tante en oom naar de stad en laten Doortje en hun hond Toto alleen. Net op die dag raast er een enorme tornado over de boerderij waardoor het huis, Doortje en Toto naar het Land van Oz worden getransporteerd.

Daar ontmoet Doortje de "Goede Heks van het Noorden". Zij heeft goed nieuws: de boerderij is op de "Slechte Heks van het Oosten" gevallen waardoor ze is gedood. Daardoor zullen de Munchkins niet meer in slavernij leven. Doortje wil echter zo snel mogelijk naar huis, maar volgens de Goede Heks dient ze daarvoor naar de Smaragden Stad te reizen waar de "Tovenaar van Oz" woont. De Smaragden Stad kan gevonden worden door het gele pad te volgen. Doortje krijgt van de goede heks ook zilveren schoenen.

Doortje maakt tijdens de trip enkele nieuwe vrienden die beslissen om met haar mee te gaan:

Tijdens hun tocht komen ze enkele obstakels tegen zoals een grote scheur in de grond, een donker woud, een groot ravijn, ... Aan dat ravijn worden ze achtervolgd door Kalidahs (een wezen met het lichaam van een beer en hoofd van een tijger). Tijdens hun vlucht belanden ze in een rivier en dwalen ze af van het gele pad, maar een kraanvogel brengt hen terug in de goede richting. In een veld met giftige klaprozen vallen Doortje, Toto en de leeuw in slaap. Ze worden gered door de muizenkoningin.

De volgende dag komen ze aan in de Smaragden Stad. De Tovenaar van Oz ontvangt hen in aparte audiënties en neemt zelf telkens een andere vorm aan. Bij Doortje is dit in de vorm van een reusachtig hoofd, bij Lappie als een vrouwelijke engel, bij Blikkie als een verschrikkelijk beest en bij Droezel als een vuurbal. Hij vertelt elk dat hij hen zal helpen nadat ze de Slechte Heks van het Westen hebben gedood.

De vrienden vertrekken op hun queeste. Ondertussen heeft de Slechte Heks de Winkies (= haar slaven) laten starten met de bouw van een nieuw fort. Ze is van plan om het ganse land van Oz in haar macht te krijgen. Via haar magische spiegel ontdekt ze dat Doortje en co haar op het spoor zijn. Daarop stuurt ze haar leger uit om hen te onderscheppen, maar dit wordt verslagen. Vervolgens gebruikt de Slechte Heks haar magische helm om de Vliegende Apen op te roepen. Zij vernietigen Lappie en Blikkie. Ook vangen zij Droezel die vanaf nu wordt ingezet als lastdier in het leger van de Slechte Heks. Doortje en Toto worden ook opgepakt en worden ingezet als keukenpersoneel.

Doortje giet per ongeluk een emmer water over de Slechte Heks waardoor deze laatste smelt. De Winkies zijn Doortje dankbaar en zorgen ervoor dat Lappie en Blikkie worden hersteld. Doortje en haar vrienden besluiten om enkele dagen in het kasteel van de Slechte Heks te verblijven.

Niet veel later arriveert de jongeman Tip met zijn knecht Mombi. De knecht blijkt in werkelijkheid een leerling-tovenaar te zijn die bevriend was met de Slechte Heks. Hij wil in het bezit komen van de magische helm. Terwijl Doortje slaapt, verandert hij zichzelf in een grijze kat, maar wordt betrapt door Droezel. Daarop roept Doortje de Vliegende Apen op om de jongeman en de wachter terug naar hun huis te sturen. Ook wordt Blikkie benoemd tot koning van de Winkies.

Tijdens hun terugtocht naar de Smaragden Stad komen ze in een woud dat wordt geterroriseerd door een enorme spin. Droezel verslaat de spin waarvoor de bewoners van het bos hem dankbaar zijn. Doortje roept vervolgens de Vliegende Apen op die haar en de anderen overvliegen naar de Smaragden Stad.

Daar vernemen ze dat de Tovenaar hun wensen niet wil inwilligen. Toto ontdekt een geheime ruimte waar de tovenaar zich verbergt. Hij blijkt in werkelijkheid over geen enkele toverkrachten te bezitten. Hij legt uit dat hij ooit in Nederland opsteeg met een luchtballon die hem per toeval tot in Oz bracht. Uiteindelijk beslist de tovenaar dat hij met Doortje en Toto zal terugreizen. Droezel wordt ook gekroond tot koning van de Smaragden Stad. Net voor het opstijgen springt Toto uit de luchtballon om een muis te vangen. Doortje rent hem achterna. Vervolgens stijgt de luchtballon en blijven Doortje en Toto ongewild achter.

Daarop besluiten Doortje en haar vrienden om Glinda, de Goede Heks van het Zuiden, op te zoeken. Tijdens hun tocht ontmoeten ze vechtende bomen, een land met piepkleine mensen en porseleinen dieren. Ook worden ze bijna verpletterd door levende hamers, maar ze worden tijdig gered door gnomen die hen helpen te ontsnappen.

Uiteindelijk vinden ze Glinda. Zij wil dat Doortje een prinses wordt, maar ziet uiteindelijk in dat het beter is dat Doortje terugkeert naar Kaatsheuvel. Dit blijkt te lukken dankzij de magische zilveren schoenen die Doortje al de ganse tijd droeg.

Aflevering 18 tot en met 30[bewerken]

Deze afleveringen zijn gebaseerd op het tweede boek The Marvelous Land of Oz.

Doortjes tante en oom geloven niet dat zij in Oz was. Om dit te bewijzen, gebruikt ze de magische schoenen, maar gaat onbezonnen te werk. Daardoor belandt ze terug in Oz en komt tot de conclusie dat haar zilveren schoenen zijn achtergebleven in Kaatsheuvel. Daardoor kan ze niet terugkeren. In het land van Oz ontmoet ze al snel Jan Pompoen met we ze bevriend wordt, maar komt ze ook terug in contact met Mombi.

Tezelfdertijd wil een vrouwelijke generaal met haar leger de macht van Droezel omver gooien om zelf koningin te worden van de Smaragden Stad. Ze krijgt daarbij hulp van leerling-tovenaar Mombi. Ze slaagt in haar opzet waardoor alle mannen in de Smaragden Stad slaven worden en de vrouwen een luxeleven leiden.

Doortje zoekt haar oude vrienden op en er wordt besloten om Glinda te contacteren. Glinda stelt voor om de hulp van Ozma in te roepen. Ozma is de enige echte heerser van Oz: ze is het kind van de laatste koning van Oz die al lange tijd vermist is. Probleem is dat niemand weet waar Ozma verblijft. Uiteindelijk blijkt dat Mombi hierover informatie heeft. Daarop besluit Glinda om te praten met Mombi en het leger. Mombi doet een gedaanteverwisseling waardoor zij zich voordoet als Ozma. Doortje komt dit bedrog te weten. Daarop verandert Mombi zich in een draak, maar Glinda kan Mombi overmeesteren. Dan blijkt dat Mombi Ozma gevangen houdt. Ozma wordt daarop terug de prinses van haar land. Glinda gebruikt magie zodat Mombi geen nieuwe problemen kan veroorzaken. Ook gebruikt Glinda haar magie om Doortje terug te sturen naar Kaatsheuvel.

Aflevering 31 tot en met 41[bewerken]

Het derde deel is gebaseerd op het boek Ozma of Oz.

Doortje ligt in haar bed in Kaatsheuvel. Plots beginnen de magische zilveren schoenen te gloeien en even later wordt Doortje terug overgebracht naar Oz.

Daar ontmoet ze robot Tik-Tok die op geheime missie is: hij dient de prins van Ev te bevrijden die werd ontvoerd door de gnomen. Hij kan zijn opdracht niet afwerken en keert terug naar zijn land tezamen met Doortje. Beiden worden als straf opgesloten in de kerker.

In die kerker woont een muis die op zoek gaat naar Doortjes oude vrienden. Zij komen tot een consensus met de prinses van Ev. Doortje en Tik-Tok worden vrijgelaten en hervatten hun bevrijdingsmissie tezamen met Lappie, Blikkie en Jan Pompoen.

Het gnomenland is verborgen diep onder de grond waardoor het niet te vinden is. Gelukkig ontmoet de groep Billina, een kloek die ooit eigendom was van de gnomenkoning. Dankzij haar vinden ze het land. De gnomenkoning weet waarom Doortje en haar vrienden daar zijn. Hij laat hen deelnemen aan een raadselwedstrijd waarin ze zelf dienen te achterhalen waar de prins werd verborgen. Iemand die een verkeerd antwoord geeft, zal omgevormd worden tot een ornament. Dat gebeurt met de ganse groep, behalve Doortje die via een list het antwoord komt te weten. Hierdoor worden haar vrienden ook meteen terug normaal.

Tijdens hun vlucht uit Oz, uiteraard met de prins, worden ze nog aangevallen door de gnomen die lava op hen afvuren.

Afleveringen 42 tot en met 52[bewerken]

Het laatste deel is gebaseerd op het zesde boek: The Emerald City of Oz.

Doortje en haar vrienden zijn uit het Gnomenland ontsnapt en zijn terug aangekomen in de Smaragden Stad. De gnomenkoning wil wraak nemen en start met het graven van een ondergrondse tunnel tot in de Smaragden Stad.

Ozma heeft een geheime deur gevonden die leidt naar het hart en de geschiedenis van Oz. Daardoor moet zij zich nu klaar maken om koningin te worden. Dankzij de Winkies komt Blikkie te weten dat de gnomen bezig zijn met een invasie. Hij licht Doortje hierover in. Het blijkt echter onmogelijk om te controleren waar de tunnel is en via welke weg de gnomen de Smaragden Stad zullen aanvallen. Luchtobservaties met een papieren vogel (die via magie tot leven werd gewekt) brengt ook niets op.

De dag nadat Ozma als koningin werd gekroond, vallen de gnomen de stad aan. Zij nemen iedereen gevangen, behalve Doortje die met de levende papieren vogel op een veilige plaats zit.

Ozma, ook gevangengenomen, gebruikt haar magische krachten om haar volk te redden en om de gnomenkoning in een hinderlaag te lokken. Ze slaagt in de opzet.

Terug in Oz verschijnt Glinda: zij feliciteert Ozma voor haar acties. Uit dank stuurt ze iedereen terug naar hun eigen dorp en zo belandt Doortje ook terug in Kaatsheuvel.

Externe links[bewerken]