De vlucht naar Egypte (Rembrandt)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De vlucht naar Egypte
De vlucht naar Egypte
Kunstenaar Rembrandt van Rijn
Jaar 1627
Techniek Olieverf op paneel
Afmetingen 26 × 24 cm
Museum Museum voor Schone Kunsten
Locatie Tours
RKD-gegevens
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

De vlucht naar Egypte is een vroeg schilderij van de Nederlandse schilder Rembrandt van Rijn. Het bevindt zich in het Museum voor Schone Kunsten in de Franse stad Tours.

Voorstelling[bewerken | brontekst bewerken]

Rembrandt. Rust op de vlucht naar Egypte. Ca. 1626. Ets.

Het werk stelt Jozef, Maria en het kind Jezus voor op een nachtelijke reis. De scène is ontleend aan het Bijbelverhaal, waarin Jezus aan de 'kindermoord in Bethlehem' weet te ontkomen, en zijn ouders met hem naar Egypte vluchten. Rembrandt had een voorliefde voor Bijbelse voorstellingen en beeldde de 'Vlucht naar Egypte' zes keer af, zowel in schilderij- als in prentvorm.

Het schilderij hangt samen met een ets met de voorstelling Rust op de vlucht naar Egypte. Op deze ets is dezelfde, ongebruikelijke hoed van Jozef, te zien en ook de kop van de ezel en de zaag als attribuut van de timmerman Jozef komen met het schilderij overeen. Deze prent wordt dan ook omstreeks 1626 gedateerd en is daarmee waarschijnlijk de eerst bekende ets van Rembrandt.

Toeschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Toen het werk in 1950 in het Museum voor Schone Kunsten terechtkwam, was de maker ervan niet bekend. Pas toen het in 1956 schoongemaakt werd kwamen de initialen R.H. (Rembrandt Harmenszoon) en het jaartal 1627 tevoorschijn.

Herkomst[bewerken | brontekst bewerken]

Het werk werd in 1950 aan het museum geschonken door Mevr. Benjamin Chaussemiche.