Christus met een staf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Christus met een staf
Rembrandt The Apostle James the Less.jpg
Verblijfplaats Metropolitan Museum of Art
Locatie New York
Kunstenaar Toegeschreven aan Rembrandt
Jaar 1661
Type Olieverf op doek
Afmetingen 95,3 × 82,6 cm
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Christus met een staf, ook De heilige Jacobus de Mindere genoemd, is een schilderij toegeschreven aan Rembrandt in het Metropolitan Museum of Art in New York.

Voorstelling[bewerken]

Schelte a Bolswert (naar Gerard Seghers). De heilige Jacobus de Mindere. 17e eeuw.

Het stelt een man voor met lange haren en een baardje, gekleed in een bruine tabbaard. Met beide handen leunt hij op een staf. Wie de man is is niet precies bekend. Traditioneel wordt hij gezien als Christus. In 1933 werd het schilderij tentoongesteld als The Pelgrim. De staf is in de schilderkunst vaak het attribuut van een pelgrim. De staf is ook het attribuut van Jacobus de Mindere. Met deze staf (eigenlijk hoedenmakersboog) werd hij ter dood gebracht.

In 1661 maakte Rembrandt een serie portretten van apostelen, waaronder zijn Zelfportret als de apostel Paulus. Volgens sommigen is Jacobus de Mindere dezelfde persoon als de apostel Jakobus. Mogelijk had Rembrandt deze voor ogen toen hij dit schilderij maakte. In een afbeelding van kopersnijder Schelte a Bolswert, naar een tekening van Gerard Seghers, wordt deze heilige echter afgebeeld met boek. Deze ontbreekt op Rembrandts schilderij.

Toeschrijving en datering[bewerken]

Het schilderij is rechtsmidden gesigneerd en gedateerd: 'Rembrandt f. / 1661'. Het werd als eigenhandig gezien tot 1982, toen de authenticiteit in twijfel werd gebracht. De meeste auteurs wijzen de toeschrijving aan Rembrandt tegenwoordig af. Het Metropolitan Museum of Art spreekt van een navolger. Enkele auteurs zijn echter nog steeds overtuigd van de echtheid van het werk, waaronder leden van het Rembrandt Research Project.

Herkomst[bewerken]

Het werk werd op 1836 voor het eerst gesignaleerd in de verzameling van Christopher Bethell-Codrington. Op zijn boedelveiling op 12 mei 1843 werd het voor 252 pond verkocht aan kunsthandelaar Christianus Johannes Nieuwenhuys. Op 11 december 1854 werd het voor 13.000 frank geveild aan graaf Raczyński op de veiling van de 'baron de Mecklembourg' in Parijs (als Le Christ). In 1898 was het in het bezit van Edward Aleksander Raczyński in Poznań. Een jaar na zijn dood werd het voor 150.000 dollar verkocht aan kunsthandel Duveen Brothers, die het later dat jaar voor 300.000 dollar doorverkocht aan Jules Bache in New York. Deze liet het na aan het Metropolitan Museum of Art.