Den Dotter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Den Dotter
Natuurgebied
Den Dotter (België)
Den Dotter
Situering
Land België
Locatie Aaigem (Erpe-Mere) en
Heldergem (Haaltert)
Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Coördinaten 50° 54′ NB, 3° 58′ OL
Dichtstbijzijnde plaats Aalst
Informatie
Oppervlakte 0,13 km²
Foto's
Den Dotter

Den Dotter (In het dialect ook wel de "Koesjbroeken" genoemd) is een 13 hectare groot natuurgebied[1] in de omgeving van Aaigem (Erpe-Mere) en Heldergem (Haaltert) in de Oost-Vlaamse Denderstreek. Het is een drassig, bijna onbewoond gebied, met centraal gelegen de Molenbeek-Ter Erpenbeek, zo genoemd om de talrijke watermolens (Gotegemmolen aan de Gotegemberg, Ratmolen, Engelsmolen) die er destijds actief op waren. Het gebied bestaat uit alluviaal essen-olmenbos, alluviaal elzenbos, rietland, graslanden met grote zegge en dotterbloem en wilgenstruweel. Ook het Blauwbos in Mere maakt deel uit van het reservaat. Het gebied wordt beheerd door Natuurpunt

Fauna en flora[bewerken | brontekst bewerken]

In het reservaat leeft grote gele kwikstaart, bosuil, wielewaal, ijsvogel, boomvalk, wezel, hermelijn, bunzing, eikelmuis. In Den Dotter komen 320 soorten planten voor, waaronder dotterbloem, eenbes, pinksterbloem, slanke sleutelbloem, echte valeriaan, moerasspirea. Het beheer houdt zich hoofdzakelijk bezig met het rooien en herplanten van bomen, zorgen voor een goede afwatering en het maaien van graslanden met de alom aanwezige dotterbloem. In het Blauwbos (een elzenbroekbos) groeit pluimzegge en komt zeggenkorfslak voor.

Natuurbeleving[bewerken | brontekst bewerken]

Den Dotter wordt doorkruist door verscheidene wandel- en fietsroutes, waaronder de bewegwijzerde fietsroute Molenbeekroute, de bewegwijzerde wandelroute Den Dotter (met start aan de kerk van Aaigem) en de geel, blauw en rood bewegwijzerde Natuurpunt-wandelroutes.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Den Dotter van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.