Mere (België)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mere
Deelgemeente in België Vlag van België
Wapen van Mere
Mere (België)
Mere
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Gemeente Vlag Erpe-Mere Erpe-Mere
Fusie 1977
Coördinaten 50° 55′ NB, 3° 58′ OL
Algemeen
Oppervlakte 5,77 km²
Inwoners
(01/01/2003)
5.033
(873 inw./km²)
Overig
Postcode 9420
Netnummer 053
NIS-code 41082(A)
Oude NIS-code 41040
Detailkaart
Kaart van Mere
Ligging van Mere in de gemeente Erpe-Mere binnen het arrondissement Aalst in de provincie Oost-Vlaanderen
Foto's
Kombord
Kombord
Portaal  Portaalicoon   België

Mere is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van Erpe-Mere. Mere heeft 5033 inwoners (1 januari 2003) en is daarmee de deelgemeente met het meeste aantal inwoners, het heeft een oppervlakte van 5,77 km². Mere is gelegen aan de Molenbeek-Ter Erpenbeek. Het wordt omringd door Erpe, Ottergem, Bambrugge, Aaigem, Haaltert en Nieuwerkerken (deelgemeente Aalst). Mere ligt in de Denderstreek. Op de grens van Erpe, Mere en de Aalsterse deelgemeente Nieuwerkerken bevindt zich het gehucht Edixvelde.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Ligging van Mere in Erpe-Mere

Het hoogste punt van de deelgemeente Mere bevindt zich op de Gotegemberg, deze top haalt net geen 68 meter hoogte. In de Diepestraat (naast de windmolen) werden tanden van diverse zeevissen, waaronder haaien gevonden. Zij tonen aan dat in de prehistorie het land de bodem van een zee vormde.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de Jeruzalemstraat (aan de overzijde van de windmolen) zijn restanten van een Romeinse villa gevonden (de heuvel tegenover de Merelputstraat).

In 1003 werd Mere in een document genoemd als Meren. Wellicht stamt de naam af van de vele moerassen (meren) in de buurt van het dorp. Waren er aan het begin van de 19de eeuw nog zo'n 1874 inwoners in het dorp, tegen het eind van diezelfde eeuw had het 2942 inwoners. Toentertijd bestond de voornaamste bedrijvigheid uit een windmolen, drie watermolens en een fabriek die aan 1000 inwoners werk bood. Jaarlijks trokken zo'n 300 bewoners naar Frankrijk als seizoensarbeider om daar te helpen met de oogst[1].

 • Het wapenschild van Mere is een rechtstaand zwaard en drie gouden bollen op een zwarte achtergrond.
 • De bekendste bijnaam voor de Merenaars was de Papeters, minder bekend waren de bijnamen Mere-rot, De Papboeren en De Vechters.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

 • De Sint-Bavokerk. Aan de kerk staat een standbeeld van de hand van de vermaarde kunstenaar Herman De Somer, de patroonheilige van de kerk (Bavo van Gent) afbeeldend. In de Sint-Bavokerk heeft men ook een beeld van de Sedes Sapientiae.
 • De "Dikke Kapel" of "Grote Kapel" staat aan het kruispunt van de Kruiskouterstraat en de Ommegangstraat. Het is een vrij grote, barokke kapel.

Het jaartal 1640 staat er vermeld, maar het vermoeden bestaat dat de kapel een bevestiging van een nog oudere bidplaats is. Reeds in 1571 wordt het toponiem "Aen de capelle" teruggevonden (in de twintigste penningcohieren). In 1419 bestond al het toponiem "Cruyscauter" , wat het vermoeden doet ontstaan dat er aanvankelijk enkel een kruis stond. De Kruiskouterstraat is pas vrij recent (eeuwwisseling 19de-20ste eeuw) ontstaan doordat boeren te voet een kleine wegel tussen twee eigendommen begonnen te maken. De Kruiskouterstraat is vrijwel volledig uit de eigendommen aan de zuidzijde van de straat genomen. Dit gebeurde andermaal op het einde van de 20° eeuw op basis van een onteigening van de aan de zuidzijde gelegen percelen. De Dikke Kapel is de tiende kapel in een "ommegang". In de maand mei vindt de al eeuwenoude Rozenkransommegang plaats. De kapel werd gebouwd toen het dorp slechts 660 inwoners telde. Dit betekent dat de inwoners de bouw van deze kapel niet kunnen betaald hebben. Wellicht werd dit uitgevoerd met giften van bedevaarders. Zij was dus een bedevaartkapel waar bedevaarders uit de grote omtrek heen gingen. De kapel en de onmiddellijke omgeving zijn beschermd. Links van de kapel (oorspronkelijk en officieel, rechts) loopt een voetweg (sentier). Van de kapel naar de kouter loopt een sentier. Deze wegel loopt door een rijke fauna (vlinders, libellen, vogels, daarna weidevogels, egels, veldmuizen, spechten, vossen) en agrarisch gebied. Zie hiervoor de website van Natuurpunt-waarnemingen. Via die wegel bereikt men de beschermde Molenbeekvallei die zich tot daar uitstrekt.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Evenementen[bewerken | brontekst bewerken]

 • Aan de kerk start jaarlijks in de maand augustus de Paardenommegang.
 • Er is een "oogstkermis" rond de eerste zondag na 15 augustus. De vrijdag voor deze kermis is er een avondmarkt. De hele week zijn er ook wielerwedstrijden voor alle categorieën.
 • In oktober is er een "kleine" kermis.

Verkeer en vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Autosnelwegbrug (E40) over de Oudenaardsesteenweg
 • Door het noorden van Mere loopt de snelweg A10/E40, die er een op- en afrit heeft. Op de grens tussen Erpe en Mere is er ook een spoorweghalte Erpe-Mere.
 • Er zijn enkele wegels in het trage wegennetwerk van Erpe-Mere opgenomen. Eén ervan loopt van de visvijver aan het "Blauwbos" tussen een boerderij en de weide naar de Diepestraat.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

 • Voetbalclub FC Mere is aangesloten bij de KBVB en speelt er in Vierde Provinciale.
 • Er zijn 2 basketclubs in Mere.

Bekende inwoners[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Mere, Belgium van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.