Desfluraan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Desfluraan
Chemische structuur
Desfluraan
Desfluraan
Gebruik
Geneesmiddelengroep Middelen gebruikt in de anesthesie
Indicaties Anesthesie
Voorschrift/recept Niet van toepassing
Databanken
CAS-nummer 57041-67-5
ATC-code N01AB07
PubChem 42113
DrugBank APRD00907
Chemische gegevens
Molecuulformule C3H2F6O
IUPAC-naam 2-(difluoromethoxy)-1,1,1,2-tetrafluoro-ethaan
Molmassa 168,038 g/mol
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Desfluraan (2-(difluormethoxy)-1,1,1,2-tetrafluorethaan of 1,2,2,2-tetrafluorethyl-difluormethylether) is een damp (narcosegas) die men kan gebruiken voor algehele anesthesie. Het is een vrij nieuw middel en volgt dampen als enfluraan en isofluraan op.

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Desfluraan hoort bij de dampvormige (anesthetica) net als bijvoorbeeld ether, cyclopropaan, chloroform, halothaan, enfluraan, sevofluraan en isofluraan.

Stereochemie[bewerken | brontekst bewerken]

Desfluraan is een racemaat, dat wil zeggen een 1: 1 mengsel van de volgende twee enantiomeren:[1]

Enantiomeer van Desfluraan
Structural Formula of (R)-Desfluran
(R)-Enantiomeer
Structural Formula of (S)-Desfluran
(S)-Enantiomeer

Werking[bewerken | brontekst bewerken]

De exacte werking waardoor bij dampvormige anesthetica anesthesie ontstaat is nog niet geheel bekend. Het werkt als een anestheticum en geeft een toestand van diepe slaap ook wel narcose of algehele anesthesie genoemd. Het geeft tevens pijnstilling (analgesie) en een bepaalde mate van verslapping (spierrelaxatie).

Farmacologie[bewerken | brontekst bewerken]

Desfluraan hoort net als halothaan bij de gehalogeneerde koolwaterstoffen. Het lijkt op isofluraan, waarbij het chlooratoom vervangen is door een fluoratoom. De MAC-waarde van desfluraan is ongeveer 7% in zuurstof (en 3,5 in 60% lachgas). Daarmee is desfluraan een van de minst potente dampen. Desfluraan wordt nauwelijks gemetaboliseerd.

Dosering[bewerken | brontekst bewerken]

Desfluraan is een inhalatievloeistof die via een verdamper wordt toegediend en daarmee wordt toegevoegd aan het mengsel van zuurstof en lucht (of soms lachgas), waarmee een patiënt wordt beademd. De dosering wordt uitgedrukt in een percentage. Meestal wordt bij volwassenen tussen de 6 en 10% gebruikt tijdens de narcose (ongeveer 1,3 maal de MAC-waarde). Desfluraan is erg prikkelend, maar kan door zijn snelle inwerking wel eventueel gebruikt worden om iemand met een kap onder narcose te brengen. Voor elk dampvormig anestheticum is er een MAC-waarde vastgesteld zodat de sterkte onderling te vergelijken is.

Bijwerkingen[bewerken | brontekst bewerken]

In zeldzame gevallen kunnen alle huidige dampvormige anesthetica maligne hyperthermie geven bij gevoelige personen. Bij deze personen zijn dampen dus absoluut gecontraïndiceerd. Naast de normale bijwerkingen van dampvormige anesthetica zoals op de circulatie (lage bloeddruk, ritmestoornissen bij adrenaline gebruik) en op de ventilatie (ademhalingsdemping) zijn er weinig specifieke bijwerkingen. Wel is er door de snelle uitwerking meer kans op onrust en agitatie bij het ontwaken

Merknaam[bewerken | brontekst bewerken]

Desfluraan, Suprane (Baxter).

Gevolgen voor klimaatverandering[bewerken | brontekst bewerken]

Desfluraan is een zeer krachtig broeikasgas; 3714 maal zo sterk als koolstofdioxide. Weinig narcosegassen hebben een zo krachtig broeikas-effect als desfluraan. Alle narcosegassen samen dragen ongeveer evenveel bij aan de opwarming van de Aarde als ongeveer 1 miljoen auto's.[2]