Enfluraan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Enfluraan
Enflurane2.png
Enflurane-3D-balls.png
(RS)-2-chloro-1-(difluoromethoxy)-1,1,2-trifluoro-ethaan
Gebruik
Geneesmiddelengroep Middelen gebruikt in de anesthesie
Indicaties Anesthesie
Voorschrift/recept Niet van toepassing
Databanken
CAS-nummer 13838-16-9
ATC-code N01AB04
PubChem 3226
DrugBank APRD00234
Chemische gegevens
Formule C3H2ClF5O
Molaire massa 184,492 g/mol
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Enfluraan is een damp (narcosegas) die men kan gebruiken voor algehele anesthesie. Het gebruik in Nederland hiervan neemt af door de opvolging van nieuwere dampen zoals desfluraan en sevofluraan. Het is samen met isofluraan de opvolgende generatie van halothaan.

Algemeen[bewerken]

Enfluraan hoort bij de dampvormige anesthetica net als bijvoorbeeld ether, cyclopropaan, chloroform, halothaan, isofluraan, sevofluraan en desfluraan.

Werking[bewerken]

Het mechanisme waardoor bij dampvormige anesthetica de anesthesie ontstaat is nog niet geheel bekend. Het werkt als een anestheticum en geeft een toestand van diepe slaap ook wel narcose of algehele anesthesie genoemd. Het geeft tevens pijnstilling (analgesie) en een bepaalde mate van verslapping (spierrelaxatie).

Farmacologie[bewerken]

Enfluraan hoort net als halothaan bij de gehalogeneerde koolwaterstoffen. Chemisch gezien is het 1,1,2-trifluoro-2,chloroethyl-difluoromethylether ofwel C3H2ClF5O. De MAC-waarde van enfluraan is 1,6 in zuurstof (en 0,6 in 70% lachgas). Daarmee is enfluraan een van de meest potente dampen. Enfluraan (Ethrane) wordt minimaal (2,5%) gemetaboliseerd.

Dosering[bewerken]

Enfluraan is een inhalatievloeistof die via een verdamper wordt toegediend en daarmee wordt toegevoegd aan het mengsel van zuurstof en lucht (of soms lachgas), waarmee een patiënt wordt beademd. De dosering wordt uitgedrukt in een percentage. Meestal wordt bij volwassenen tussen de 2,0-2,8% gebruikt tijdens de narcose (ongeveer 1,3 maal de MAC-waarde). Enfluraan is minder prikkelend dan isofluraan en kan eventueel gebruikt worden om iemand met een kap onder narcose te brengen. Voor elk dampvormig anestheticum is er een MAC-waarde vastgesteld zodat de sterkte onderling te vergelijken is.

Bijwerkingen[bewerken]

In zeldzame gevallen kunnen alle huidige dampvormige anesthetica maligne hyperthermie geven bij gevoelige personen. Bij deze personen zijn dampen dus absoluut gecontraïndiceerd. Naast de normale bijwerkingen van dampvormige anesthetica zoals op de circulatie (lage bloeddruk, ritmestoornissen bij adrenalinegebruik) en op de ventilatie (ademhalingsdemping) is er potentieel nefrotoxiciteit (nierbeschadiging) en kans op epilepsie in hogere doseringen.

Merknaam[bewerken]

Enfluraan, Ethrane, ethraan.