Isofluraan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Isofluraan
Isoflurane2.png
Isoflurane-3D-vdW.png
(RS)-2-chloro-2-(difluoromethoxy)-1,1,1-trifluoro-ethaan
Gebruik
Geneesmiddelengroep Middelen gebruikt in de anesthesie
Indicaties Anesthesie
Voorschrift/recept Niet van toepassing
Databanken
CAS-nummer 26675-46-7
ATC-code N01AB06
PubChem 3763
DrugBank APRD00212
Chemische gegevens
Formule C3H2ClF5O
Molaire massa 184,5 g/mol
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Isofluraan, (IUPACnaam: 1-Chloor-1-(difluormethoxy)-2,2,2-trifluorethaan) is een damp (narcosegas) dat gebruikt kan worden voor algehele anesthesie. Het gebruik hiervan in Nederland neemt af door de opvolging van nieuwere dampen zoals desfluraan en sevofluraan. Het is samen met enfluraan de opvolgende generatie van halothaan.

De stof is opgenomen in de lijst van essentiële geneesmiddelen van de WHO.

Algemeen[bewerken]

Isofluraan hoort bij de dampvormige anesthetica, net als bijvoorbeeld ether, cyclopropaan, chloroform, halothaan, enfluraan, sevofluraan en desfluraan.

Werking[bewerken]

De exacte werking waardoor bij dampvormige anesthetica anesthesie ontstaat is nog niet geheel bekend. Het werkt als een anestheticum en geeft een toestand van diepe slaap ook wel narcose of algehele anesthesie genoemd. Het geeft tevens pijnstilling (analgesie) en een bepaalde mate van verslapping (spierrelaxatie).

Farmacologie[bewerken]

Isofluraan hoort net als halothaan bij de gehalogeneerde koolwaterstoffen. Chemisch gezien is het C3H2ClF5O. De MAC-waarde van isofluraan is 1,2 in zuurstof (en 0,5 in 70% lachgas). Daarmee is Isofluraan een van de meest potente dampen. Isofluraan (Forane) wordt nauwelijks gemetaboliseerd.

Dosering[bewerken]

Isofluraan is een inhalatievloeistof die via een verdamper wordt toegediend en daarmee wordt toegevoegd aan het mengsel van zuurstof en lucht (of soms lachgas), waarmee een patiënt wordt beademd. De dosering wordt uitgedrukt in een percentage. Meestal wordt bij volwassenen tussen de 1,5-2,5% gebruikt tijdens de narcose (ongeveer 1,3 maal de MAC-waarde). Isofluraan is erg prikkelend en kan niet gebruikt worden om iemand met een kap onder narcose te brengen.

Bijwerkingen[bewerken]

In zeldzame gevallen kunnen alle huidige dampvormige anesthetica maligne hyperthermie geven bij gevoelige personen. Bij deze personen zijn dampen dus absoluut gecontraïndiceerd. Naast de normale bijwerkingen van dampvormige anesthetica zoals op de circulatie (lage bloeddruk, ritmestoornissen bij adrenaline gebruik) en op de ventilatie ( ademhalingsdemping) zijn er weinig specifieke bijwerkingen.

Merknaam[bewerken]

Isofluraan, Foraan, Foreen, Forane, Forene.

Isoflo en Isoba zijn de veterinaire merknamen voor Isofluraan (farmacologisch volstrekt identiek)