Naar inhoud springen

Halothaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Halothaan
Chemische structuur
Halothaan
Gebruik
Geneesmiddelengroep Middelen gebruikt in de anesthesie
Voorschrift/recept Niet van toepassing
Databanken
ATC-code N01AB01
PubChem 3562
DrugBank APRD00598
Chemische gegevens
Molecuulformule C2HBrClF3
IUPAC-naam 2-broom-2-chloor-1,1,1-trifluorethaan
Molmassa 197,381 g/mol
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Halothaan, systematisch bekend als 2-broom-2-chloor-1,1,1-trifluorethaan, is een dampvormig anestheticum (narcosegas) dat gebruikt wordt voor algehele anesthesie. Momenteel is het gebruik in Nederland minimaal vanwege potentiële bijwerkingen zoals leverontsteking (hepatitis). Nieuwere dampen zoals isofluraan, desfluraan en sevofluraan hebben het gebruik van halothaan overgenomen. Halothaan hoort bij de gehalogeneerde koolwaterstoffen. Wereldwijd wordt halothaan door de lage prijs nog zeer veel gebruikt.

De stof is opgenomen in de lijst van essentiële geneesmiddelen van de WHO.

Het mechanisme waardoor bij dampvormige anesthetica de anesthesie ontstaat is nog niet geheel bekend. Het werkt als een anestheticum en geeft een toestand van diepe slaap, ook wel narcose of algehele anesthesie genoemd. Het geeft tevens pijnstilling (analgesie) en een bepaalde mate van verslapping (spierrelaxatie).

Halothaan wordt toegepast als inhalatievloeistof die via een verdamper wordt toegediend en daarmee wordt toegevoegd aan het mengsel van zuurstof en lucht (of soms lachgas), waarmee een patiënt wordt beademd. De dosering wordt uitgedrukt in volumeprocent. Meestal wordt bij volwassenen tussen de 1-2 vol% gebruikt tijdens de narcose (ongeveer 1,3 maal de MAC-waarde). Als je iemand met halothaan onder anesthesie wil brengen is meer nodig: 2-4 vol %. Dit wordt met name bij kinderen toegepast. Meestal worden volwassenen met intraveneuze anesthetica onder anesthesie (algemene anesthesie) gebracht. De Minimale alveolaire concentratie (MAC-waarde) van halothaan is 0,7 in zuurstof (en 0,3 in 70% lachgas). Daarmee is Halothaan een van de meest potente dampen. Ongeveer 20% van de halothaan wordt gemetaboliseerd.

In zeldzame gevallen kunnen alle huidige dampvormige anesthetica maligne hyperthermie geven bij gevoelige personen. Bij deze personen zijn dampen dus absoluut gecontraïndiceerd. Naast de normale bijwerkingen van dampvormige anesthetica zoals op de circulatie (lage bloeddruk, hartritmestoornissen bij adrenalinegebruik) en op de ventilatie (ademhalingsdemping) is er een specifieke bijwerking op de lever. Halothaan kan halothaanhepatitis (leverontsteking) geven. Dit is zeldzaam (1 op de 35.000 patiënten), maar heeft geleid tot het ontwikkelen van nieuwe dampen.

Fluothane (Zeneca Farma) gestabiliseerd met thymol 0,1 mg/g.