Diamantastrild

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Diamantastrild
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
Diamantfink 060319 4.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Familie:Estrildidae (Prachtvinken)
Geslacht:Emblema (Astrilden)
Soort
Emblema guttata
Shaw, 1796
Afbeeldingen Diamantastrild op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Diamantastrild op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De diamantastrild (Emblema guttata ook wel Stagonopleura guttata) is een klein vogeltje uit de familie van de prachtvinken (Estrildidae).

Kenmerken[bewerken]

De kop en nek van de diamantastrild zijn grijs met een iets blauw, er loopt een zwarte lijn van het oog naar de snavel. De rug en de vleugels zijn bruin. De romp en bovenstaartdekveren zijn helder rood. De keel is grijs, over de borst loopt een brede zwarte band, de buik is wit, de flanken zijn zwart met witte vlekken. Mannetje en vrouwtje zijn identiek qua uiterlijk. Een geoefend oog kan het verschil zien door de kleur van de oogring. Net als bij diamantduiven is in de broedperiode de oogring van de man veel feller van kleur dan die van het vrouwtje. De totale lengte, van kop tot puntje van de staart, is ongeveer 11 centimeter.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Deze soort is oorspronkelijk afkomstig uit Zuidoost-Australië.

Verzorging[bewerken]

Deze vogel is vrij kostbaar en moet voorzichtig geacclimatiseerd worden. Hij kan in een volière samen met andere vogeltjes, liefst met Afrikaanse prachtvinken, mits deze niet kleiner zijn dan de diamantastrild zelf.

Het menu bestaat uit een zaadmengsel voor vinken, levende miereneieren, insecten en groenvoer. De vogels moeten uiteraard altijd de beschikking hebben over vers drinkwater, grit en maagkiezel. Ze badderen graag, dus ook een platte schaal met badwater moet aangeboden worden.