Dick Berlijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dick Lodewijk Berlijn
Dick Berlijn als Commandant der Strijdkrachten
Geboren 18 maart 1950
Amsterdam
Land/zijde Vlag van Nederland Nederland
Onderdeel Koninklijke Luchtmacht
Dienstjaren 1969 - 2008
Rang Generaal
Bevel Luchtstrijdkrachten
Strijdkrachten (commandant)
Onderscheidingen Zie lijst

Dick Lodewijk Berlijn (Amsterdam, 18 maart 1950) is een Nederlandse oud-militair van de Koninklijke Luchtmacht. In 2004 werd hij benoemd tot Chef Defensiestaf (CDS), de hoogste militaire functie in de Nederlandse krijgsmacht, in de rang van generaal. In 2005 werd deze functie, na een reorganisatie, omgezet tot die van Commandant der Strijdkrachten (ook CdS). Als Commandant der Strijdkrachten was generaal Berlijn de voornaamste militaire gesprekspartner van de minister van Defensie bij bijvoorbeeld uitzending van Nederlandse militairen voor vredesmissies. Op 17 april 2008 werd hij opgevolgd door generaal Peter van Uhm. Dick Berlijn was adjudant in buitengewone dienst van de koningin en onder andere Senior Board Advisor bij Deloitte. Daarnaast is hij lid van de Raad van Commissarissen van Thales Nederland en lid van de Internationale Adviesraad van Koninklijke Ten Cate.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Berlijn als Bevelhebber der Luchtstrijdkrachten

In 1969 begon Berlijn zijn militaire loopbaan aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda. In 1973 begon hij aan zijn militaire vliegopleiding, die hij in 1975 afrondde. Berlijn werd opgeleid voor het vliegen van de Canadair NF-5, en later de F-104 Starfighter en de F-16. Berlijn was een van de zes Starfighter-piloten die op 11 juni 1977 overvlogen bij de treinkaping bij De Punt. Hij werd ook opgeleid tot wapeninstructeur. Dick Berlijn heeft op het VVD-congres in Rosmalen in mei 2009 openlijk zijn steun gegeven aan Hans van Baalen, Europees lijsttrekker van de VVD.

Hij vervulde vanaf 1983 achtereenvolgens de functies van:

Familie[bewerken | brontekst bewerken]

Berlijns grootmoeder Sophie Stein was een bekend actrice en cabaretière. Zijn vader Dick Berlijn sr. was ook generaal bij de Koninklijke Luchtmacht en squadroncommandant bij het No. 18 (Netherlands East Indies) Squadron. Commodore Peter Berlijn is de broer van Dick jr. en was net als zijn vader en broer jachtvlieger bij de Koninklijke Luchtmacht.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

"Bespaar jezelf de ellende van zaken die je loopbaan bespoedigen, maar indruisen tegen jezelf of dingen waar je goed in bent." Deze en andere uitspraken van Dick Berlijn zijn te vinden in het boek 'Inspirerende Ontmoetingen' uit 2009.

Voetnoten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Monic Slingerland Dick Berlijn: Fietsend mijn harde schijf leegmaken in dagblad Trouw, katern deVerdieping zaterdag 18 oktober 2008, pag.8/9.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
Luuk Kroon
Chef-Defensiestaf
2004-2005
Opvolger:
functie werd opgeheven
Voorganger:
functie bestond nog niet
Commandant der Strijdkrachten
2005-2008
Opvolger:
Peter van Uhm
Zie de categorie Dick Berlijn van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Wikiquote heeft een of meer citaten van of over Dick Berlijn.