Dinornis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dinornis
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Fossiel voorkomen: Pleistoceen tot recentelijk
Bul01Birdxxia.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Onderklasse:Neornithes
Orde:Dinornithiformes
Familie:Dinornithidae
Geslacht:Dinornis
Geslacht
Dinornis maximus
Owen, 1843
soorten
  • D. giganteus Owen, 1844
  • D. struthoides Owen, 1844
Afbeeldingen Dinornis op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Dinornis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

Dinornis (lokale naam moa) is een geslacht van uitgestorven vogels die voorkwamen vanaf het Pleistoceen tot recentelijk. In het geslacht worden ten minste twee geaccepteerde soorten geplaatst waarvan de resten in Nieuw-Zeeland zijn gevonden: Dinornis novaezealandiae van het Noordereiland en Dinornis robustus van het Zuidereiland. Deze twee soorten bereikten een hoogte van 350 cm en wogen ongeveer 125 kg.

Kenmerken[bewerken]

Deze zware dieren waren traag en hadden lange, zware poten en een lange nek, waarmee ze gemakkelijk hoge vegetatie konden bereiken. De kop was, in verhouding tot hunn lichaam, relatief klein, met een puntige, korte, platte en enigszins gebogen snavel.

Leefwijze[bewerken]

Snelheid was niet belangrijk, wegens de afwezigheid van carnivoren, dus de dieren konden ongestoord zoeken naar voedsel, dat bestond uit zaden, bladeren, scheuten en vruchten.

Vondsten[bewerken]

Fossielen werden gevonden in Nieuw-Zeeland.

Uitsterven[bewerken]

Deze vogels waren de grootste, maar lichtstgebouwde vogels die ooit geleefd hebben. Hun uitsterven was te wijten aan de mens, die in de 10de eeuw Nieuw-Zeeland bevolkte. De meeste bossen werden vernietigd, terwijl er zoveel jacht op de dieren werd gemaakt dat ze rond 1800 uitstierven. Aangenomen wordt dat de twee soorten moa werden uitgeroeid door inheemse Maori, voor wie ze een gemakkelijke prooi waren.