Dinornis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dinornis
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Fossiel voorkomen: Pleistoceen tot recentelijk
Bul01Birdxxia.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Onderklasse: Neornithes
Orde: Dinornithiformes
Familie: Dinornithidae
Geslacht: Dinornis
Geslacht
Dinornis maximus
Owen, 1843
  • D. giganteusOwen 1844
  • D. struthoidesOwen 1844
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

Dinornis is een uitgestorven geslacht van vogels, dat voorkwam in het Pleistoceen tot recentelijk. Twee soorten van Dinornis worden als geldig beschouwd, Dinornis novaezealandiae van het Noordereiland en Dinornis robustus van het Zuidereiland. Deze twee soorten bereikten een hoogte van 350 cm en wogen ongeveer 125 kg.

Kenmerken[bewerken]

Dit zwaarlijvige dier was traag en had lange, zware poten. De vogels hadden een lange nek, waarmee ze gemakkelijk hoge vegetatie konden bereiken. De kop was, in verhouding tot zijn lichaam, relatief klein, met een puntige, korte, platte en enigszins gebogen snavel.

Leefwijze[bewerken]

Snelheid was toentertijd niet belangrijk, wegens de afwezigheid van carnivoren, dus kon het dier ongestoord naar voedsel zoeken, dat bestond uit zaden, bladeren, scheuten en vruchten.

Vondsten[bewerken]

Fossielen werden gevonden in Nieuw-Zeeland.

Uitsterven[bewerken]

Deze vogel was een van de grootste, maar lichtgebouwde vogels die ooit geleefd hebben. Zijn uitsterven was te danken aan de mens, die in de 10de eeuw Nieuw-Zeeland bevolkte. De meeste bossen werden vernietigd, terwijl er zoveel jacht op werd gemaakt, dat ze rond 1800 uitstierven. Aangenomen wordt dat de moa werd uitgeroeid door inheemse Maori, voor wie ze een gemakkelijke prooi waren.