Naar inhoud springen

Dramadocent

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Een dramadocent is een leraar die dramalessen verzorgt. Soms wordt ook de term theaterdocent of speldocent gebruikt.

Dramadocenten geven doorgaans les in acteren aan amateur- of professionele acteurs. Een dramadocent is ook opgeleid als regisseur voor het (amateur)toneel.

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

In het Nederlandse onderwijssysteem is het op diverse scholen mogelijk om in elk jaar van het voortgezet onderwijs een kunstvak als drama te volgen. Deze lessen worden verzorgd door een gediplomeerde dramadocent. Ook in het basisonderwijs worden er geregeld dramalessen gegeven. Daarnaast wordt in het beroepsonderwijs steeds vaker gebruikgemaakt van de dramadocent. Een dramadocent kan hiernaast ook werkzaam zijn op buitenschoolse plekken of toneelscholen.

Opleiding (Nederland)[bewerken | brontekst bewerken]

Een dramadocent is in Nederland opgeleid aan een kunstzinnige opleiding (HBO). Na zijn studie heeft hij dan een zogenaamde eerstegraads lesbevoegdheid.

Men kan in een voltijd- en/of deeltijdopleiding worden opgeleid in:

Plaats Hogeschool Afdeling Voltijd Deeltijd/Verkort
Amsterdam Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten Academie voor Theater en Dans Afgevinkt Afgevinkt
Arnhem ArtEZ ArtEZ Arnhem Afgevinkt
Leeuwarden NHL Stenden Hogeschool Onderwijs Afgevinkt
Maastricht Zuyd Hogeschool Toneelacademie Maastricht Afgevinkt
Tilburg Fontys Hogeschool Fontys Academy of the Arts Afgevinkt Afgevinkt
Utrecht Hogeschool voor de Kunsten Utrecht Theater Afgevinkt
Zwolle ArtEZ ArtEZ Zwolle Afgevinkt

Vlaanderen[bewerken | brontekst bewerken]

De opleiding tot leraar toneel, docent drama, docent dans of andere benaming wordt gegeven aan een hogeschool of conservatorium. Meestal is het een combinatie van een theateropleiding met een pedagogische opleiding. Soms als één afstudeerrichting aangeboden, maar meestal een bijkomende kwalificatie (Master-na-Master). Zo bestaat er een Master in de dramatische kunst aan de Hogeschool Antwerpen, de Hogeschool Gent en de Brusselse Erasmushogeschool. Te Lier bestaat een driejarige Bachelor-opleiding "dans", wat kan aangevuld worden met een Bachelor-na-Bachelor in de danspedagogiek.

Werkterrein[bewerken | brontekst bewerken]

Een dramadocent kan werkzaam zijn als consulent voor een kunstzinnige instelling, deel uitmaken van een educatieve dienst van een theatergezelschap, leraar aan een vooropleiding theater of jeugdtheaterschool en ook als trainingsacteur binnen communicatietrainingen. Dit laatste omdat een dramadocent zowel acteervaardigheden heeft als docentvaardigheden.

Opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

In Vlaanderen is het ook een vereiste titel om theateropleiding (woordkunst-drama) te mogen geven in het deeltijds kunstonderwijs.