Naar inhoud springen

Duivelsberg (Gelderland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Agora (overleg | bijdragen) op 10 feb 2015 om 17:24.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Duivelsberg
Duivelsberg
Hoogte 75,9 m
Coördinaten 51° 49′ NB, 5° 57′ OL
Ligging Gelderland, Nederland
Duivelsberg (Gelderland)
Duivelsberg
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

De Duivelsberg (Duits: Wylerberg of Teufelsberg) is een heuvel en natuurreservaat in de gemeente Groesbeek in de Nederlandse provincie Gelderland, aan de grens met Duitsland. De 75,9 meter hoge heuvel is gelegen op de stuwwal ten oosten van Nijmegen, tussen Berg en Dal, Beek en de Nederlands-Duitse grens. Het natuurgebied De Duivelsberg beslaat ongeveer 125 hectare en is voornamelijk begroeid met loofbomen, vooral met de tamme kastanje. Het wordt beheerd door Staatsbosbeheer.

De heuvel behoorde tot 1949 aan het Duitse dorpje Wyler in de gemeente Kranenburg. De Duitse naam Wylerberg is afgeleid van de naam van dit dorp.

In de Middeleeuwen lag op de heuvel de burcht Mergelp. In de Tweede Wereldoorlog streden Amerikaanse luchtlandingstroepen voor het bezit en het behoud van heuvel 75.9 tijdens de Operatie Market Garden.

Na de Tweede Wereldoorlog behoorde de Duivelsberg tot de vele kleine gebieden die Nederland op 23 april 1949 ten koste van Duitsland annexeerde. In tegenstelling tot de andere gebieden, werd de Duivelsberg op 1 augustus 1963 niet teruggegeven aan de Duitse autoriteiten, maar bleef het Nederlands grondbezit. De politicus Marinus van der Goes van Naters - woonachtig in het nabijgelegen Nijmegen - zou er tijdens de onderhandelingen met Duitsland bij de betrokken politici op hebben aangedrongen om het natuurgebied Nederlands te laten blijven.[1] Onderaan de heuvel ligt het Wylermeer dat ook deels tot het voor Nederland behouden gebied behoort.

De Duivelsberg behoorde, via erving, vanaf 1906 toe aan Marie Schuster-Hiby die op de heuvel tussen 1921 en 1924 een expressionistische villa liet bouwen naar ontwerp van de Duitse architect Otto Bartning. In 1965 verkocht de familie Schuster-Hiby de villa aan de Staat der Nederlanden. Sinds 1985 is Huis Wylerberg een als rijksmonument beschermd gebouw waarin natuurbeschermingsorganisaties zijn gevestigd. Er is ook een restaurant gevestigd genaamd: Pannenkoekenhuis de Duivelsberg.

Het Pieterpad en Rivierenpad (voorheen: Lingepad) lopen over de Duivelsberg.

Zie de categorie Duivelsberg van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.