Beek (Berg en Dal)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Beek (Ubbergen))
Ga naar: navigatie, zoeken
Beek
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Beek (Berg en Dal)
Beek (Berg en Dal)
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Berg en Dal
Coördinaten 51° 50′ NB, 5° 56′ OL
Algemeen
Oppervlakte 2,49 km²
Inwoners (2008) 3450
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Kruispunt Nieuwe Holleweg/Bosweg

Beek (ook aangeduid als Beek-Ubbergen) is een dorp in de Nederlandse gemeente Berg en Dal (Gelderland). Op 1 januari 2008 lag het inwoneraantal op 3450.

Het dorp ligt tussen de stuwwal van het Rijk van Nijmegen en de Ooijpolder. Door de overvloed aan helder water uit de bronnen die ontspringen aan de stuwwal is Beek van de 19e tot ver in de 20e eeuw een dorp van wasserijen geweest voor de rijke burgerij van Nijmegen. Hiervan getuigen nog de witte wasboerderijtjes alsmede enkele spoelputten.

Tussen dit dorp en Leerdam ligt het 98 kilometer lange Lingepad.

Beek-Ubbergen herbergt ook enkele verenigingen, waaronder een voetbalvereniging (BVC '12), een tennisvereniging (De Oorsprong), een schutterij (B.U.B), een harmonie (KNA) en enkele carnavalsverenigingen (waaronder C.V. Mag Door De Beugel, C.V. Beek De Gekstuh, C.V. De Cavalieren en C.V. Hoppa Joeki)

Geschiedenis[bewerken]

Tot 1 januari 1818 was Beek een zelfstandige gemeente. Op die dag werd de gemeente samengevoegd met de gemeente Ooij en Persingen tot de nieuwe gemeente Ubbergen.

Beek-Ubbergen is in 2007 verkozen tot groenste dorp van Nederland.

Tot en met 31 december 2014 was Beek-Ubbergen onderdeel van de gemeente Ubbergen. Op 1 januari 2015 ging de plaats samen met de gemeente op in de fusiegemeente Groesbeek, die vanaf 1 januari 2016 Berg en Dal ging heten.

Monumenten[bewerken]

In Beek-Ubbergen zijn verschillende monumenten te vinden.

Een voorbeeld van zo'n monument is de uit 1898 daterende villa "Severen", van de Nijmeegse architect Derk Semmelink. In het pand aan de Bosweg zijn verschillende jugendstil elementen te herkennen. "Severen" werd enkele jaren bewoond door de sinoloog, diplomaat en auteur Robert van Gulik.

Een ander voorbeeld is het tramwachthuisje dat behoorde bij het landgoed Stollenberg. Dit tramhuisje werd evenals het landgoed in 1892 ontworpen door de Amsterdamse architect Abraham Salm. Het tramwachthuisje werd hierbij als bouwpakket in Zwitserland vervaardigd.

Cultuur[bewerken]

De dichter/schrijver Cees van der Pluijm woonde van 1997 tot en met 2004 op De Geest in Beek en publiceerde vijftig gedichten over zijn woonplaats.

Geboren te Beek-Ubbergen[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Beluister

(info)