Holdeurn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Holdeurn
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Holdeurn (Gelderland)
Holdeurn
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Berg en Dal
Coördinaten 51° 49′ NB, 5° 56′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

De Holdeurn is een buurtschap in de Nederlandse gemeente Berg en Dal. Het ligt ten zuidoosten van het dorp Berg en Dal. De Holdeurn loopt van net na de bebouwde kom van Berg en Dal rond de Oude Kleefsebaan (die de gemeentegrens vormde tussen Groesbeek en Ubbergen) tot de Duitse grens bij Wyler.

De buurtschap bestaat uit ongeveer twintig verspreide boerderijen en huizen, waarvan een aantal in vakwerk gebouwd. Het ligt aan de rand van de beboste stuwwal en er is een opgang naar de Duivelsberg.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Holdeurn was ten tijde van de Romeinen al bewoond. Er zijn ovens voor bakstenen en een fabrica voor aardewerk uit die tijd gevonden. Er werden ook olielampjes gemaakt. Uit archeologisch onderzoek tussen 1938 en 1942 bleek dat zich bij Holdeurn een van de grootste ovencomplexen in het noorden van het Romeinse Rijk bevond.[1] Het gevonden aardewerk wordt ook Holdeurns of Nijmeegs-Holdeurns aardewerk genoemd. Het was oranje van kleur en droeg vaak een stempel met de opdruk Legio X Gemina wat doet vermoeden dat de productie georganiseerd werd vanuit de legerplaatsen bij Ulpia Noviomagus Batavorum (Nijmegen). Ook in de tweede eeuw was het complex in gebruik voor de regimenten uit Xanten en Bonn.[2] De beide locaties zijn nu rijksarcheologische monumenten.

Tot en met 31 december 2014 was Holdeurn onderdeel van de gemeenten Groesbeek en Ubbergen. Op 1 januari 2015 ging de plaats op in de gemeente Berg en Dal, tot 1 januari 2016 onder de naam Groesbeek.

Zie de categorie Terrein Holdeurn, Groesbeek van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.