Eerste klas (openbaar vervoer)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Op grotere stations bevond zich vroeger een aparte wachtkamer voor de eerste klasse, zoals in Haarlem.

De eerste klas of eerste klasse is de meest luxueuze comfortklasse in het openbaar vervoer, vooral in treinen maar ook bij sommige andere vormen van vervoer, zoals op schepen. Vroeger hadden ook sommige tramlijnen eerste klas. Andere vervoersvormen zoals het vliegtuig gebruiken echter andere aanduidingen, zoals first class, businessclass, first classexecutive class, comfort class of star class.

De eerste klas heeft een hoger tarief dan de tweede klas en onderscheidt zich door comfortabelere, ruimere zitplaatsen, meer beenruimte en regelmatig extra faciliteiten, zoals aansluitingen voor werken met laptops. In sommige landen houdt het in dat er een meer persoonlijke service is. Ook is de eerste klas doorgaans rustiger dan de tweede klas door het prijsverschil.

Meestal bestaat de eerste klas uit aparte compartimenten. Een uitzondering gold voor de Nederlandse DEI. Deze trein had slechts twee compartimenten (roken en niet roken) en de eerste klas bestond bij deze treinstellen uit acht zitplaatsen in het niet-rokencompartiment, zonder scheidingswand.

Sommige treinen zoals de TEE en de eerste Duitse Intercitytreinen hadden uitsluitend eerste klas. Daarentegen hebben sommige lokale treinen in het geheel geen eerste klas.

In een aantal landen heeft de eerste klas een andere naam. Zo heet zij bij de Thalys comfort 1 en bij de langeafstandstreinen in Australië gold kangaroo service.[1]

Vroeger kende men nog een derde klas. Per 3 juni 1956 werd op voordracht van de UIC de eerste klas afgeschaft en werd in Europa overgegaan op een tweeklassensysteem. Vervolgens werd de toenmalige derde klas gewijzigd in de huidige tweede klas en de toenmalige tweede klas werd eerste klas. De oorspronkelijke eersteklas, die alleen in grensoverschrijdende treinen nog aanwezig was, keerde in 1957 bij de TEE terug als speciale toeslag op de eersteklas. Buiten Europa, in landen als bijvoorbeeld Thailand en India bestaan nog meer dan 2 klassen en is het verschil in comfort en verzorging tussen de eerste klas en andere klassen vaak aanzienlijk.

Interieurafbeeldingen[bewerken]

Nederland[bewerken]

België[bewerken]