Eerste klas (openbaar vervoer)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Op grotere stations bevond zich vroeger een aparte wachtkamer voor de eerste klasse, zoals in Haarlem.

De eerste klas of eerste klasse is de meest luxueuze comfortklasse in het openbaar vervoer, vooral in treinen maar ook bij sommige andere vormen van vervoer, zoals op schepen. Andere vervoersvormen zoals het vliegtuig gebruiken echter andere aanduidingen, zoals executive class, comfort class en businessclass.

De eerste klas heeft een hoger tarief dan de tweede klas en onderscheidt zich door comfortabelere, ruimere zitplaatsen, meer beenruimte en tegenwoordig soms ook extra faciliteiten, zoals aansluitingen voor werken met laptops. In sommige landen houdt het ook in dat er een meer persoonlijke service is. Ook is de eerste klas doorgaans rustiger dan de tweede klas door het prijsverschil.

Meestal bestaat de eersteklas uit aparte compartimenten. Een uitzondering gold voor de Nederlandse DEI. Deze trein had slechts twee compartimenten (roken en niet roken) en de eerste klas bestond bij deze treinstellen uit acht zitplaatsen in het niet-rokencompartiment, zonder scheidingswand.

Vroeger kende men ook nog een derde klas. Per 3 juni 1956 werd op voordracht van de UIC de eersteklas afgeschaft en werd in Europa overgegaan op een tweeklassensysteem. Vervolgens werd de toenmalige derde klas gewijzigd in de huidige tweede klas en de toenmalige tweede klas werd eerste klas. De oorspronkelijke eersteklas, die alleen in grensoverschrijdende treinen nog aanwezig was, keerde in 1957 bij de TEE terug als speciale toeslag op de eersteklas. Buiten Europa, in landen als bijvoorbeeld Thailand en India bestaan nog wel meer dan 2 klassen en is het verschil in comfort en verzorging tussen de eerste klas en andere klassen vaak nog aanzienlijk.

De eerste klas komt ook voor bij enkele luchtvaartmaatschappijen en heeft daar een comfortniveau dat business class overstijgt, met bijvoorbeeld een minibar en nog meer ruimte. Zo hebben een aantal maatschappijen zelfs afgezonderde suites[bron?] met een apart bed.

Interieurafbeeldingen[bewerken]

Nederland[bewerken]

België[bewerken]