Egmont (uitgeverij)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Uitgeverij Egmont is een Vlaamse uitgeverij die verbonden is aan het Vlaams Belang. De uitgeverij concentreert zich hoofdzakelijk op historische en/of politieke thema’s: enerzijds de geschiedenis van Vlaanderen, de Nederlanden en de Vlaamse Beweging en anderzijds politieke actualiteit zoals communautaire aangelegenheden en immigratieproblematiek. Ze geeft onder meer boeken uit van Gerolf Annemans, Filip De Man, Philip Claeys, Koen Dillen, Filip Dewinter, Frank Vanhecke, Freddy Van Gaever, Karim Van Overmeire, Julien Librecht, Werner Somers, Marc Joris, Peter Lemmens, Wim Van Dijck, cartoonist Fré (Frederik Pas), Bart Laeremans, Hector Van Oevelen, Jan Huijbrechts, Roeland Raes en Jef Elbers.

In 2005 gaf Uitgeverij Egmont een CD uit met 25 Vlaamse studentenliederen genaamd ‘Non est mutatio rerum’.

Sommige boekenketens zoals Fnac en Clubs boycotten de publicaties van deze uitgeverij. Ook de Vlaamse Uitgevers Vereniging (VUV) weigerde haar in 2006 het lidmaatschap zodat ze ook geen toegang krijgt tot de Boekenbeurs.

De naam Egmont verwijst enerzijds naar de graaf van Egmont, die op last van de hertog van Alva werd onthoofd te Brussel; anderzijds naar het Egmontpact. Uit het verzet tegen dit politiek akkoord ontstond het Vlaams Blok, de voorloper van het Vlaams Belang.

Externe link[bewerken]