Electrorana

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Electrorana
Status: Uitgestorven
Fossiel voorkomen: Laat-Krijt
Holotype van Electrorana in burmiet
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Amfibia (Amfibieën)
Orde:Anura (Kikkers)
Geslacht
Electrorana
Xing et al., 2018
Typesoort
Electrorana limoae
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Electrorana is een monotypisch geslacht van uitgestorven kikkers.[1] De enige soort en typesoort is Electrorana limoae[2]. Deze kikkers zijn gevonden in burmiet, wat erop duidt dat ze ongeveer 99 miljoen jaar geleden, tijdens het Laat-Krijt (Cenomanien) in bossen in Myanmar leefden. Ze werden ongeveer twee centimeter groot.

Ontdekkingsgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Een zeer goed bewaard gebleven exemplaar van Electrorana werd gevonden in Myanmar in een fragment van Birmese barnsteen dat dateert uit het Krijt. Dit is een belangrijke vondst omdat de amfibieën vooral in de tropische wouden werden gevonden, waar de vochtige omgeving verstening verhinderde. Samen met de kikker werd ook een kever gevonden, mogelijk een prooi van de amfibie.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel het exemplaar niet compleet is (een deel van de ruggengraat en een achterpoot ontbreken) en aanvankelijk een lichte ontbinding vertoont, is het zeer nuttig voor de wetenschap omdat de skeletstructuur zelfs met het blote oog zichtbaar is. Het is een kleine kikker van ongeveer twee centimeter lang.